Economia

Empresaris catalans llancen una oferta pel 25% de Spanair

Aerolínies

Un grup d'inversors de Catalunya liderat pel Consorci de Turisme de Barcelona i Catalana d'Iniciatives ha llançat una oferta al Grup SAS per adquirir el 25% del capital de la filial Spanair SA, una oferta que es podria ampliar fins el 80 per cent. Les administracions i l'empresariat català esperen que l'operació porti lligada la decisió de convertir l'aeroport del Prat en un hub (centre de redistribució de vols) d'Spanair.

El grup escandinau ha anunciat l'operació aquest dijous des d'Estocolm i ha afegit que l'acord definitiu, que es preveu signar abans del 31 de gener del 2009, està condicionat a que arribin a bon terme les negociacions que estan celebrant-se actualment. Segons el director de relacions amb els accionistes de SAS, Sture Stolen, de moment només hi ha un principi d'acord i que l'aerolinea escandinava té previst mantenir un 20 per cent del capital.

El grup SAS va preveure en el "pla estratègic 2011" la decisió de vendre Spanair, amb l'objectiu d'aconseguir l'operació abans de finalitzar el segon trimestre d'aquest 2008. El juny passat, però, el president de SAS, Mats Jansson, va anunciar que retirava l'oferta de venda de Spanair perquè les ofertes que han rebut per adquirir Spanair no arriben a cobrir el "valor intrínsec" de l'empresa aeronàutica.

El president del comitè d'empresa d'Spanair, Jordi Mauri, ha qualificat el principi d'acord com a "molt positiu" o de "gran transcendència", ja que considera que la compra permetrà a Spanair posicionar-se com una de les principals aerolínies d'Espanya i la líder de Barcelona.

El grup Catalana d'Iniciatives està controlat per l'Ajuntament de Barcelona i l'Institut Català de Finances amb un 25 per cent conjunt, al qual cal sumar-hi la participació d'una vintena d'empreses privades.

Potenciació del Prat
El principi d'acord revifa el debat sobre la potenciació de l'aeroport del Prat, raó per la qual l'anunci ha estat rebut com a "necessàriament positiu" pel diputat de CiU Josep Rull, que ha criticat que Iberia hagi renunciat a "liderar la Terminal Sud. Joan Ridao, secretari general d'ERC també ha qualificat de "molt positiva" l'oferta i ha lamentat que "el que Iberia no ha estat capaç de fer ho hagi hagut de fer la societat catalana i el capital privat català".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.