Economia

El conclave del realisme

Reunió

Davos, que en els seus bons temps va ser el lloc de trobada on la crema dels responsables econòmics i empresarials del planeta presentaven com a trofeus fites i projectes, serà aquest any un fòrum on llepar-se les ferides que ha deixat i encara pot deixar la recessió mundial.

De moment, ahir a la nit la consultora PriceWaterhouseCoopers (PWC), va presentar-hi un estudi on, entre altres dades, es revela que els presidents i consellers delegats de les empreses espanyoles són els més amoïnats per la desacceleració econòmica mundial.

Fins a un 91% dels enquestats espanyols veuen amenaçat el creixement del seu negoci, enfront del 85% de directius mundials que es mostren amb la mateixa actitud pessimista. Alhora, els responsables espanyols apunten menys possibilitats d'emprendre fusions i adquisicions que els seus homòlegs europeus.

En qualsevol cas, les perspectives del col·lectiu d'executius preguntats són poc falagueres. Només un 21% dels directius creuen que la seva companyia augmentarà la seva activitat al llarg d'aquest exercici, enfront del 50% que ho feia en la mateixa enquesta realitzada el 2008.

En general, els executius creuen que la recuperació serà molt lenta, fins al punt que només un terç dels enquestats creuen que el seu negoci s'activarà abans del 2012.

Coincidències i esperances
Els resultats espanyols concorden, de fet, amb les dades de l'indicador de confiança empresarial (ICE), que al gener ha caigut 5,8 punts respecte a l'octubre i s'ha tornat a situar en taxes negatives (-25,2 punts). En les variables que componen l'indicador, la inversió és la que ha aportat el saldo més negatiu, pels problemes de finançament que encara pateixen les empreses.

Una llum al final del fosc túnel de les perspectives de les companyies europees podria ser, però, l'índex de confiança empresarial alemany, que l'últim mes ha registrat un salt endavant, segons les dades de l'institut Ifo. Concretament, l'índex ha pujat fins als 83 punts enfront dels 82,7 del mes precedent.

L'objectiu de Davos, que aplegarà l'elit econòmica mundial fins diumenge, és, segons els responsables de la trobada, "redissenyar el món" per redreçar-lo després de la crisi.

Entre els assistents més il·lustres hi haurà la cancellera alemanya, Angela Merkel; el primer ministre xinès, Wen Jiabao; el premier britànic, Gordon Brown, i el japonès, Taro Aso, així com l'expresident nord-americà, Bill Clinton.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Solsona i Cardona impulsen el relleu generacional en comerços

Solsona
ECONOMIA

Preacord d’ERO a Vodafone, que es sotmetrà a votació de la plantilla

Barcelona
ECONOMIA

Barcelona ha executat el 47% dels 276 milions que gestiona dels Next Generation

Barcelona

El cost de la vida creix un 0,6% el juny a la demarcació

girona
ECONOMIA

Inici de la campanya de la pera a Ponent, amb una previsió de 15.000 tones

Els Alamús
economia

Els congressistes gaudiran de promocions i descomptes al comerç local

girona
economia

La Fundació Habitatge Social alerta del risc de la manca d’habitatge social

Barcelona
Economia

El govern acorda un préstec amb el BEI per fer 4.300 pisos de lloguer social

barcelona
Economia

La compravenda d’habitatges cau un 24,5% al maig

barcelona