Economia

Zapatero urgeix Chaves a segellar en un mes l'acord sobre el nou finançament

Finançament

El dossier del finançament autonòmic comença a pesar molt precisament en el pitjor moment, quan la crisi forada les arques de les comunitats i quan José Luis Rodríguez Zapatero afronta un calendari de reptes amb les europees del 7 de juny i una negociació més enverinada que mai dels pressupostos. Conscient que l’agenda d’aliats al Congrés depèn de com es tanqui el debat, Zapatero ha ordenat al nou vicepresident territorial, Manuel Chaves, firmar l’acord en un mes i girar aquest full per dedicar-se a la crisi.

La convicció d’un impuls definitiu a la negociació va cristal·litzar en la primera reunió que Zapatero va mantenir ahir amb els seus tres vicepresidents i més tard així ho va traslladar a l’executiva del PSOE. Quan en nom del PSC Miquel Iceta li va preguntar per la marxa de la negociació, el president espanyol el va tranquil·litzar augurant “una solució molt ràpida”.

Amb Solbes amortitzat i rellevat per Elena Salgado, la confiança en un acord “imminent” a 15 descansa ara no tant en la vicepresidència econòmica sinó en Chaves, que va iniciar la negociació defensant els interessos andalusos però de qui el PSOE es refia perquè la tanqui assegut a l’extrem oposat de la taula en el nou rol de primus inter pares i en nom de l’interès general. Lluny de considerar-ho un handicap, la secretària d’organització del PSOE, Leire Pajín, veu l’itinerari de Chaves com un valor afegit i la “garantia” d’un sistema “bo” per a tothom.

Després de la cadena d’incompliments nascuda el 9 d’agost, la renovada pressa de Zapatero obeeix al “canvi de ritme” que vol personificar en el combat de la crisi davant un 7-J que el PP planteja com un plebiscit espanyol. I també a l’interès de convocar una conferència de presidents per implicar els líders autonòmics contra la recessió. L’equip de Salgado, però, atenua les presses avisant que el govern gallec del PP no arrencarà fins dilluns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.