Economia

El BBVA reconeix la culpa de la banca en la crisi mundial

Els màxims responsables del sector financer espanyol han hagut de viatjar fins a Nova York, on es celebra el fòrum Made in/Made by Spain per emetre els primers senyals d’autocrítica. Concretament, el president del BBVA, Francisco González, va admetre ahir que l’origen de la crisi és el sector financer i, per tant, s’ha de responsabilitzar de trobar una solució a la situació actual.

“Aquesta crisi és diferent de les anteriors per la seva duresa, el seu caràcter global i perquè el seu origen resideix en el sistema financer. I, per tant, al sector financer li correspon més responsabilitat en la seva resolució”, va dir González durant una conferència en el marc d’aquest fòrum organitzat pel ministeri d’Indústria espanyol.

González, que va dir que “no hi pot haver desenvolupament sostenible sense desenvolupament econòmic, i això no és possible sense que existeixi un sistema financer sostenible”, va subratllar que la banca necessita uns principis sòlids, una regulació adequada i una supervisió efectiva, així com ser molt més eficient i orientar l’acció a la creació de valor a llarg termini. “El BBVA és conscient de la seva responsabilitat i vol contribuir, amb el seu exemple, a la sostenibilitat del sistema financer”, va dir el màxim executiu del banc, que va dir que, al seu parer, per assolir aquests objectius el sector necessita “uns principis sòlids: transparència, prudència i integritat”.

González, tanmateix, i després d’aquest exercici d’autocrítica, no es va estar de recuperar el discurs oficial que els màxims executius de la banca espanyola, així com els responsables institucionals, repeteixen a l’uníson des de l’inici de la crisi. Així, va presumir de la situació a Espanya explicant que espera “que l’experiència espanyola pugui ser aprofitada pels EUA i altres països”.

Una altra visió
El conseller delegat del Banc Santander, Alfredo Sáenz, per contra, no va entonar en cap moment el mea culpa. I, enllaçant amb la part optimista del discurs de González, sense canviar una coma el missatge oficial, va presumir afirmant que “en l’actual crisi financera la regulació espanyola i el model de supervisió implementat pel Banc d’Espanya es reconeixen i s’aprecien en tots els fòrums internacionals com un model a seguir, especialment per la seva prudent regulació”.

Sáenz, que va també va intervenir al fòrum Made in/Made by Spain, va defensar el model anticíclic impulsat pel màxim regulador espanyol, que promou l’acumulació de provisions durant els “decisius” moments de creixement i que, al seu parer, “ha estat un èxit”. Malgrat tot, l’executiu del Santander no es va estar de reconèixer que la crisi també ha afectat la banca espanyola, ja que “ningú és immune a una crisi de la magnitud de la que estem vivint”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Les exportacions creixen un 6,1% al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre però el balanç segueix negatiu

Tarragona

Les exportacions gironines s’alenteixen al maig

GIRONA
economia

Les exportacions creixen un 2,2% i superen els 9.200 milions al maig

barcelona
TURISME

Els creuers amb Barcelona com a base baten rècords i ja són un 83% dels que arriben

Barcelona
ECONOMIA

100 milions d’euros en set anys per millorar l’ocupació juvenil a Barcelona

Barcelona
ECONOMIA

Confirmats 25 focus més de llengua blava i s’arriba a un total de 71

Barcelona
societat

Inaugurat el centre d’interpretació de la fruita de Catalunya

Lleida
Economia

Apartur recorrerà a la UE contra l’eliminació de llicències de pisos turístics a Barcelona

Barcelona
Economia

Barcelona pujarà al màxim el recàrrec de la taxa turística, fins a 4 euros per nit

Barcelona