Economia

Sarkozy s'enfronta a la primera gran vaga des de l'inici de la crisi

França

Tots els sindicats francesos surten aquest dijous al carrer per protestar contra la política del president francès, Nicolas Sarkozy, per la crisi econòmica i en defensa dels llocs de treball, la protecció social i els serveis públics. El país es prepara per a una jornada de vaga que recolza gairebé el 70% dels francesos i que alterarà els serveis públics, des dels transports i l'educació fins als hospitals, passant pel sector energètic i la televisió.

La d'avui serà la primera gran mobilització social des de l'inici de la crisi econòmica i de l'arribada de Sarkozy a l'Elisi, el maig del 2007. Amb aquesta mobilització, sindicats i partits d'esquerra volen fer arribar al president la "veu del carrer" i el malestar i l'angoixa dels treballadors, que temen el retorn a un atur massiu i veuen com el pla d'estímul econòmic, dotat amb 26.000 milions d'euros, va cap a una inversió que es fa a expenses de minvar el seu poder adquisitiu.

El mateix Nicolas Sarkozy, que en altres convocatòries no ha escatimat reaccions bel·ligerants, ha admès ser "conscient" de les "dificultats" dels seus conciutadans i ha arribat a considerar "normal" que la gent protesti, però, fidel al seu esperit, ha deixat clar que seguirà endavant amb les reformes perquè França surti reforçada de la crisi.

Dijous negre
Els francesos organitzen la jornada per superar el que tots auguren com un nou "dijous negre", especialment en el sector del transport públic, que es veurà molt afectat a les grans capitals i als principals ports i aeroports.

Així, la companyia aèria Air France té previst anular el 30% dels vols de recorregut curt i mitjà que operen des de l'aeroport parisenc d'Orly i del 10% des del Charles de Gaulle.

També s'han sumat a la convocatòria els treballadors de la funció pública, del sector educatiu, de la justícia, de l'audiovisual públic, hospitals i serveis de correu postal. A la vaga també hi estan cridats els assalariats del sector privat, com bancs i constructors automobilístics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Unió Europea

Brussel·les estudia multar la xarxa social X per incomplir la Llei de serveis digitals

Barcelona
economia

En marxa el sistema per nodrir d’energia elèctrica els vaixells de la zona de contenidors del Port de Barcelona

Barcelona
economia

Els preus s’apugen sis dècimes a les comarques gironines al juny

girona

Impuls per activar la primera fase del canal Xerta-Sénia a finals d’any

Xerta
economia

Els usuaris del metro creixen un 6% al maig, i superen els 43 milions

Barcelona
turisme

Casa Batlló rep 1,5 milions de visitants el 2023 i supera els 50 milions de facturació

barcelona
política

Catalunya lidera la captació de fons Next Generation a l’Estat

barcelona

Granollers activa un pla per promoure el comerç urbà

Granollers

Eurecat i GironaHub impulsen la generació de start-ups tecnològiques

GIRONA