Economia

Sarkozy dóna quatre mesos al Principat per sortir de la llista de paradisos fiscals

Economia

El president francès i copríncep d’Andorra, Nicolas Sarkozy, ha donat recentment un ultimàtum de quatre mesos a Andorra per forçar un canvi d’actitud pel que fa a les reformes del seu sistema bancari. Sarkozy, que dies enrere va enviar un portaveu a entrevistar-se amb els representants polítics andorrans, vol que el Principat mostri una voluntat més ferma en la revisió del sistema. L’objectiu és la sortida del Principat de la llista de paradisos fiscals de l’OCDE.

La demanda de Sarkozy ha caigut com un cop de mall sobre la vida política del Principat, on hi ha convocades unes eleccions generals per al 26 d’abril. El primer efecte de l’ultimàtum de Sarkozy ha estat la retirada de l’actual cap de govern, Albert Pintat, de la carrera electoral i les pugnes per prendre’n el relleu, que ara apunten al retorn de Marc Forné. Pintat, que era el candidat del Partit Liberal d’Andorra (PLA) fins fa cinc dies, ha anunciat que no es presenta per dedicar-se, els mesos que li queden al capdavant de l’executiu, a convèncer París que s’està en el bon camí per sortir de la llista de l’OCDE sense estar condicionat per la batalla electoral.

La reacció s’ha produït dies després que el representant enviat per Sarkozy a Andorra, Christian Frémont, anunciés a Pintat que el copríncep francès exigeix l’adopció de mesures immediates per acabar amb la situació i, entre aquestes, va proposar l’aprovació d’una llei temporal que asseguri els intercanvis d’informació homologats pels estàndards de l’OCDE. Frémont ha advertit que si no es fan passos més ferms hi ha el risc de “sancions” per part de la comunitat internacional. “Si no es fa res –ha remarcat Frémont– hi haurà sancions i serà molt greu; és just el que cal evitar”.

França, conscient del moment electoral que viu el Principat, vol obtenir un compromís dels diferents grups parlamentaris i els nous candidats que es batran a les urnes a finals d’abril. D’aquesta manera, Frémont va proposar que sigui la primera tasca del nou govern votar una llei provisional que permeti a Andorra informar els principals països europeus de les dades bancàries i econòmiques del país.

Reunió del G-20
La severa advertència del copríncep francès es produeix abans de la propera reunió del G-20 el 2 d’abril al Regne Unit, on un dels temes de debat serà precisament la situació dels paradisos fiscals. Aquesta discussió aboca Sarkozy a una situació paradoxal en haver de complir el seu compromís per posar remei a aquest conflicte quan, al mateix temps, és cap d’Estat d’Andorra, un dels països europeus permanentment en el punt de mira, al costat de Liechtenstein i Mònaco.

Les exigències de Sarkozy, però, han topat amb el discurs d’un Pintat que es mostra convençut que Andorra ja fa temps que està en el bon camí per sortir de la llista, de manera, segons l’opinió del cap de govern, que el que cal és convèncer Europa de l’efecte de les mesures en les quals ja s’està treballant. Després d’escoltar Frémont, Pintat va manifestar que la voluntat d’Andorra no és la de “crear cap dificultat al nostre copríncep [en referència a Sarkozy]”, però, amb tot, va subratllar que no és partidari de la llei provisional que proposa França, sinó d’aconseguir sortir de la llista seguint el full de ruta i el model que marqui l’executiu andorrà.

Andorra ha llegit l’ultimàtum de Sarkozy amb certa hostilitat. El mateix Albert Pintat ho deixava veure en unes declaracions on lamentava que “no pot ser que en un món modern ens vingui amb possibles amenaces a un país com Andorra, que, creiem, porta la via correcta per sortir de la llista”. De moment, la resta de formacions polítiques han declarat la necessitat de reformes, encara que no hi ha un consens sobre el model que convindria seguir. Ara per ara, totes les forces polítiques amb representació són defensores del secret bancari o, almenys, d’obtenir contraprestacions a canvi d’eventuals reformes. Només Els Verds en volen l’eliminació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Girona assoleix un nou rècord d’ocupació aquest juny

girona
economia

Nou rècord d’ocupació amb l’atur més baix dels últims 16 anys

barcelona
ECONOMIA

Fira pionera d’inserció per a persones més grans de 45 anys a Tortosa

Tortosa

Anglès Textil, una de les beneficiàries del PERTE de descarbonització

anglès
estat francès

Els mercats cotitzen a l’alça el resultat de les legislatives franceses

barcelona
economia

El lloguer s’enfila un 9,7% el primer trimestre de l’any i fixa un nou rècord

Barcelona
SOCIETAT

La UdL i la UAB impulsen la ramaderia de precisió

Lleida
economia

Foment s’oposa a l’ampliació dels impostos a la banca i les energètiques

barcelona

El Consorci Forestal català dona suport al pla de reactivació

sant feliu de buixalleu