Economia

Adéu a l'any negre

Inversors i analistes sospiraven ahir invocant un 2009 millor en el mateix moment de tancar les borses, en l'última jornada d'un any que passarà a la història com el més negre de la renda variable. Després de cinc anys consecutius de revaloritzacions, algunes prou significatives com la del 2006, en què l'Íbex-35 va pujar de valor gairebé un 32%, el mercat va abaixar la persiana ahir amb un saldo anual negatiu pròxim al 40%.

En la sessió d'ahir, el parquet, com un estudiant intentant aprendre el temari sencer la vigília de l'examen, va remuntar un 2%, una gota d'aigua en la immensitat del mar que representa una desvalorització del 39,4% respecte al mateix dia de l'any passat i la pèrdua de qualsevol cota digna, ja que el selectiu va quedar en 9.195,8 punts, en nivells del 2004.

L'apocalipsi de la crisi financera i els seus quatre genets: la falta de liquiditat i de crèdit, les fallides, la morositat i, el més cruel, la crisi econòmica, no han deixat aixecar el cap a un mercat que ja va estrenar l'exercici amb volatilitat i caigudes ben sonades, com el 7,5% del 21 de gener, i que ha acabat el 2008 amb una més que tímida tendència a la recuperació i el regust d'alguns rècords d'oscil·lació, com la pujada més forta de la història, un 8,7% a mig setembre, però també la caiguda més sanguinària, el 9% que es va evaporar en una sola jornada, el 10 d'octubre.

Només Fenosa s'ha salvat d'una crema que ha fet perdre, per exemple, un 76% del seu valor a la constructora Sacyr Vallehermoso, la trista líder del rànquing de descensos, seguida de la mateixa societat de la borsa espanyola, Bolsas y Mercados, que s'hi ha deixat un 60,5%. A la resta del món, la tònica ha estat similar, amb pràcticament tots els mercats coincidint amb reculades que han vorejat el 40%, tret de Londres, que només ha perdut un 32%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.