Economia

El 2009 arriba acompanyat d'una pujada generalitzada de tarifes per a diferents serveis

CATALUNYA

Els representants dels consumidors i l'empresariat han criticat en bloc l'augment del 3,4% de mitjana de la tarifa de la llum que es comença a aplicar a partir d'aquest 1 de gener. Tant els ciutadans com el sector econòmic consideren que aquest increment, que se situa per sobre de la inflació prevista, no és adequat per a moments de crisi com l'actual. Des de l'Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya (OCUC) es diu que la puja de la llum i d'altres serveis –com ara el transport– és "indiscriminada". Per la seva banda, les patronals gironines Pimec i Foeg també lamenten aquest nou increment, i consideren que la pujada els "castiga" de manera directa.

Fa poques hores que el 2009 ha arribat, i ho ha fet acompanyat d'una pujada de tarifes per a diferents serveis. Entre els més destacats hi ha, com cada any, el preu de la llum o del transport. Però altres capítols que han registrat un augment dels preus són, per exemple, el telèfon, els segells o el tabac.

A partir d'aquest 1 de gener, el rebut de la llum s'apuja un 3,4% de mitjana. L'augment de les tarifes bàsiques per a la majoria dels clients domèstics se situa en un arc d'entre el 3,34% i el 4,1%, en funció de quina sigui la potència contractada. Pel que fa a les pimes, es calcula que els increments que hauran de pagar són del 2,8%.

Sigui com sigui, totes les pujades són superiors a la taxa anual de l'índex de preus al consum (IPC), que es preveia que tanqués l'any al voltant del 2%. L'anunci de l'augment ja ha provocat les reaccions i crítiques tant dels representants dels consumidors, com dels sectors econòmics. L'advocat del Departament Jurídic de l'OCUC, Albert Juan, critica que l'augment per sobre de l'IPC dels serveis regulats per l'Administració "afectarà directament moltes economies domèstiques".

"En moments de crisi i d'increment de l'atur com l'actual, i amb les previsions negatives que hi ha, no és lògic que els serveis bàsics s'apugin d'aquesta manera", lamenta l'advocat. El lletrat també lamenta que les pujades de l'energia no s'acompanyen "d'una justificació adient" al consumidor, i demana la implicació tant de l'Estat com de les companyies. "La despesa s'hauria de suportat per part de l'Estat i de les companyies elèctriques, que no tenen pèrdues al cap de l'any", ressalta.

Es castiga l'empresariat
Des dels sectors econòmics, la mesura també es qualifica de negativa. Les dues patronals gironines, la Pimec i la Foeg, s'han oposat en bloc a l'increment de tarifes elèctriques. La presidenta de Pimec, Mariona de Puig, ha dit que la mesura "castiga directament la pime" i ha avançat que "és gairebé insostenible en el context actual de crisi".

De Puig considera que, al costat de la manca de finançament i de liquiditat, aquesta puja no permetrà "que la pime pugui tornar a agafar el ritme de productivitat". Mariona de Puig també recorda que, a Catalunya, la majoria del teixit empresarial està format per petites i mitjanes empreses.

D'altra banda, el president de la patronal gironina Foeg, Joan Fausto Martí, va més enllà en la seva crítica. Martí qualifica l'augment 'd'aberració' i diu que comportarà 'el desencís empresarial' del teixit productiu.

Aigua, transports i telèfon
A més de la llum, també registren increments altres serveis depenents de les administracions públiques. A tall d'exemple, el telèfon s'apujarà un 1,3% si no es té ADSL (un 0,2% de mitjana si se'n disposa); els bitllets de Rodalies de Renfe s'incrementen un 6,2% i els segells per a enviaments de fins a 20 grams, augmenten un 3,2%.

Pel que fa a la ciutat de Barcelona, els ciutadans veuran com s'apuja un 8% el rebut de l'aigua i també hi haurà increments en el preu de les targetes i abonaments de transport (la T-10 costarà 7,70 euros en una zona, la T-50/30 costarà 31,50 euros i la T-Mes costarà 47,90 euros).

L'advocat de la OCUC critica que, en el cas del transport públic, li estranya "la pujada indiscriminada per sobre de l'IPC". El lletrat Albert Juan indica que "si es vol fer un impuls al transport públic, i s'estan fent campanyes en aquest sentit, no es poden apujar les tarifes d'aquesta manera". I conclou: "En termes generals, pel que fa a les tarifes de transport i serveis, hi ha hagut una manca de sensibilitat envers els consumidors i la situació de crisi econòmica que vivim".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.