Més de la meitat dels joves agafen almenys una baixa l'any
El 57% dels joves d'entre 16 i 24 anys agafa alguna baixa laboral cada any, amb una durada de 17 dies de mitjana, més baixa que en altres franges d'edat en què les baixes són menys freqüents però més llargues, ja que van associades a malalties més greus, segons dades de la Generalitat.
La incidència de les baixes es va reduint progressivament a mesura que augmenta l'edat dels treballadors, fins al punt que la proporció de la incapacitat temporal entre les persones de més de 55 anys cau a la meitat, al 26,2%. En aquest cas, això no obstant, la durada de les baixes és molt més llarga i se situa en una mitjana de 71,5 dies per treballador.
La consellera de Treball, Mar Serna, ha assenyalat que l'elevada incidència de les baixes entre els més joves pot explicar-se pel fet que aquest col·lectiu té un concepte de la responsabilitat "diferent" i va al metge per qüestions que per a altres persones de més edat no representen un impediment per anar a treballar.
"Tenim un problema cultural, de valors", ha manifestat Serna, que creu que la incorporació de molts joves al mercat de treball amb contractes temporals i "poca motivació" també pot incidir en l'alt índex de baixes laborals que registra aquest col·lectiu.
Grips i refredats són la primera causa d'incapacitat temporal a Catalunya, ja que suposen un 22% del total de baixes laborals, però són també les de menor durada, amb 8,5 dies de mitjana.
Per darrere se situen les molèsties osteomusculars (20%) i les malalties infeccioses no respiratòries, els traumes i altres causes externes i els trastorns mentals i del comportament.
Les malalties greus, com el càncer, suposen només l'1% de les causes de les incapacitats temporals, encara que comporten de mitjana 128,5 dies de baixa, la qual cosa representa un 4,7% del total de dies de baixa que hi va haver l'any passat a Catalunya.
Precisament, el nombre de baixes s'ha reduït en els dos últims anys a Catalunya gràcies a una millor formació dels professionals sanitaris i a un increment de les revisions d'incapacitats que porta a terme l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques (ICAM).
En concret, els treballadors catalans van agafar l'any passat 1.147.397 baixes laborals, un 5% menys que en l'any anterior, en què es van registrar 1.176.998. A més, la durada mitjana de les baixes va ser de 34 dies, per sota dels 36 de 2007.
Les dades recopilades per l'ICAM mostren també que un 76% dels treballadors no agafa cap baixa al llarg de l'any, mentre que un 18% en fa una i la resta, un 6%, dues baixes o més.
Dilluns és el dia en que els metges tramiten més baixes, una de cada tres, però cal tenir en compte que moltes corresponen a molèsties que s'han iniciat el cap de setmana, segons ha destacat la consellera de Salut, Marina Geli.
Aquest any, tot i que encara no hi ha dades sistematitzades, el nombre de baixes ha continuat disminuint a causa de la crisi, que fa que els treballadors temin més els acomiadaments, segons va constatar l'AVUI.cat en un reportatge publicat fa unes setmanes.