Economia

Seat no es vol mullar

La pilota és ara a la teulada de Seat però sembla que, de moment, no la vol recollir. Tot i que el 65,5 per cent de la plantilla ha acceptat la proposta de congelació salarial de la UGT, la que l’empresa havia dit que era més a prop dels seus interessos, encara no és clar si Martorell fabricarà el Q3. Els mitjans de comunicació van aprofitar la roda de premsa de presentació de resultats del grup per mirar de confirmar si el sí del referèndum aplanava l’arribada del nou model d’Audi, però el president de Seat, Erich Schmitt, no només va mantenir la incògnita sinó que va afegir-hi nous interrogants.

En primer lloc, Schmitt va reconèixer que el resultat del referèndum és un “pas endavant”, però va deixar clar que no és ni de bon tros el que exigia Volkswagen: dos anys de congelació salarial total. L’alternativa a la qual han donat suport prop de 5.500 empleats de Seat és d’un any de congelació, la meitat de l’IPC l’any que ve i la recuperació d’una part dels diners perduts a partir del 2011.

El president de Seat no només es va mostrar disgustat amb el contingut sinó també amb la forma. “Per desgràcia, no hauria fet falta el referèndum si el comitè intercentres hagués arribat a un acord”. Aquest pacte no va ser possible perquè tant CCOO com la CGT s’oposaven a la proposta de la UGT, que és el sindicat majoritari a Seat. La CGT titlla de teatre la consulta popular de dimecres perquè no s’hi votava un text consensuat però Comissions Obreres acata la decisió de la majoria de la plantilla, de manera que sembla que a partir d’ara aniran plegats, tot i que el conflicte ha desgastat les relacions entre els dos sindicats dins i fora de Seat.

Predicar amb l’exemple

Ahir patronal i administració aplaudien el sacrifici fet per la plantilla de Seat. Com els sindicats, la consellera de Treball, Mar Serna, va recordar que VW ja no té “excuses” per no adjudicar a Martorell el Q3.

El ministre de Treball, Celestino Corbacho, va animar els directius de Seat a acceptar també una congelació del sou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.