Economia

Els ministres de l'Eurozona acorden un suport de 110.000 milions d'euros a Grècia

El pla d'ajuda serà aprovat pels líders de la UE el 7 de maig. El Banc Central Europeu demana al govern de Papandreu que es prepari per adoptar mesures addicionals d'ajustament

Els ministres d'Economia de l'eurozona s'han reunit aquest diumenge a Brussel·les per aprovar un paquet més gran d'ajuda a Grècia d'entre 110.000 milions d'euros per a un període de tres anys, entre 2010 i 2012, dels quals 80.000 milions correspondran a la zona euro.

Els països de la zona euro augmentaran així l'assistència de 30.000 milions d'euros, a la qual ja s'han compromès per al 2010 (i als quals el Fons Monetari Internacional (FMI) sumaria 15.000 milions més) amb l'objectiu de salvar Grècia de la fallida, calmar els mercats i restaurar l'estabilitat de l'eurozona.

La decisió, els caps d'Estat i de govern
La reunió d'aquests diumenge a Brussel·les ha servit per concretar les condicions tècniques del suport econòmic a Grècia. La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra d'Economia i Hisenda, Elena Salgado, ja ha advertit abans de començar la reunió que aquest diumenge no s'activaria el mecanisme d'ajuda, sinó que prepararia el terreny per a la cimera de caps d'Estat i de govern de la UE del 7 de maig. Segons Salgado, els ministres havien d'"examinar" el pla del govern grec i els informes de la Comissió i del Banc Central Europeu (BCE) i "parlar finalment de la quantitat total que hàgim d'entre tots aportar per a aquest pla d'ajuda a Grècia per afavorir l'estabilitat de la zona euro".

Mesures addicionals
El Banc Central Europeu (BCE) ha donat el seu vistiplau al programa d'ajustament fiscal i econòmic de Grècia, però ha demanat a l'executiu d'Atenes que es prepari per adoptar "mesures addicionals" per poder assolir els objectius del programa, si és necessari.

El consell de govern del BCE afirma en un comunicat que l'"ambiciós" ajustament fiscal i les intenses reformes estructurals decidides són adequades per estabilitzar la situació econòmica i pressupostària i afrontar els principals reptes.

El president del BCE, Jean-Claude Trichet, és un dels participants en la reunió extraordinària de ministres d'Economia i Finances de la zona euro a Brussel·les, convocada per avaluar el programa d'estabililtzació grec i determinar l'import de l'ajuda que la UE aportarà a Grècia. El BCE confia que el suport financer "ajudarà a restablir la confiança i salvaguardar l'estabilitat de la zona euro".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.