Economia

122 municipis d'Euskadi Nord voten per una més gran autogestió

La consulta s'inspira en els referèndums independentistes de Catalunya. Es pregunta sobre la necessitat de crear una col·lectivitat territorial que doni "sentit institucional" a aquest territori a l'hora d'integrar-se en una reunificació d'Euskal Herria

La zona d'Iparralde, a Euskadi Nord, celebra aquest diumenge una consulta popular per la creació d'una col·lectivitat territorial específica per a la zona, una iniciativa que han impulsat imitant les consultes independentistes catalanes.

La consulta, que no té caràcter vinculant, se celebra coincidint amb la primera volta de les eleccions regionals franceses. El 90% dels habitants d'Iparralde poden votar durant tota la jornada si són favorables a l'existència institucional del País Basc com un departament. La iniciativa compta amb el suport de noranta alcaldes d'Euskadi Nord, segons explica Batera, l'entitat organitzadora. Les autoritats han advertit que la consulta està fora del marc constitucional.

Iparralde és la zona del País Basc que es troba dins de les fronteres franceses, concretament dins de Pirineus Atlàntics, departament que s'integra a la regió d'Aquitània.

Segons els organitzadors, el referèndum, que es du a terme a 122 municipis gràcies a un centenar de voluntaris, vol testar l'interès dels ciutadans en crear una col·lectivitat territorial per a Lapurdi, la Baixa Navarra i Zuberoa, les tres zones que formen el País Basc Nord, integrat al departament de Pirineus Atlàntics.

A efectes pràctics, això permetria una més gran autogestió del territori i un reconeixement del territori basc dins de França. La consulta se celebra malgrat que el prefecte de Pirineus Atlàntics, Philippe Rey, ha advertit als batlles que la consulta està fora del marc constitucional.

Al departament dels Pirineus Orientals, on s'integra la Catalunya Nord, Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i d'altres partits regionalistes aposten també per crear una col·lectivitat pròpia, però no s'ha realitzat cap referèndum.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Les exportacions creixen un 6,1% al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre però el balanç segueix negatiu

Tarragona

Les exportacions gironines s’alenteixen al maig

GIRONA
economia

Les exportacions creixen un 2,2% i superen els 9.200 milions al maig

barcelona
TURISME

Els creuers amb Barcelona com a base baten rècords i ja són un 83% dels que arriben

Barcelona
ECONOMIA

100 milions d’euros en set anys per millorar l’ocupació juvenil a Barcelona

Barcelona
ECONOMIA

Confirmats 25 focus més de llengua blava i s’arriba a un total de 71

Barcelona
societat

Inaugurat el centre d’interpretació de la fruita de Catalunya

Lleida
Economia

Apartur recorrerà a la UE contra l’eliminació de llicències de pisos turístics a Barcelona

Barcelona
Economia

Barcelona pujarà al màxim el recàrrec de la taxa turística, fins a 4 euros per nit

Barcelona