Economia

Els afectats per les hipoteques exigeixen que el deute es cancel·li si el banc es queda amb el pis

Volen que es reformi la llei perquè aquells que s'han quedat sense casa no hagin de seguir pagant

Entitats jurídiques i de la societat civil catalana insten el govern espanyol a reformar la legislació vigent per permetre que aquelles famílies que no poden fer front a la hipoteca vegin totalment cancel·lat el seu deute si el banc es queda amb l'habitatge.

La proposta, impulsada per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, compta amb l'assessorament del Col·legi d'Advocats de Barcelona i amb el suport de nombroses entitats, entre elles l'Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans i l'Associació d'Usuaris de Bancs i Caixes de Catalunya (Adicae).

Quan això passa, les entitats financeres embarguen els immobles i els treuen a subhasta, que, en el context actual, "queden sistemàticament desertes", segons que ha explicat avui l'advocat Jaume Asens, membre de la Comissió de Defensa del Col·legi d'Advocats de Barcelona.

Davant aquesta situació, el banc o caixa s'adjudica l'habitatge subhastat pel 50% del valor de taxació, de manera que el propietari ha de fer front a la meitat del deute pendent, més els interessos i les costes derivades del procés judicial.

La portaveu de la plataforma, Ada Colau, ha assegurat que aquesta situació no és anecdòtica, ja que només aquest any més de 181.000 famílies perdran el seu habitatge, tot i que hauran de seguir fent front a un deute que en la majoria de casos superarà els 100.000 euros. "Aquesta situació significa una condemna financera per als afectats. No poden tenir res a nom seu i la gent ha de sobreviure, pel que augmentarà el mercat negre", ha assenyalat Colau.

Canviar la llei
El que planteja la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca és reformar la Llei d'Enjudiciament Civil i la Llei Hipotecària i introduir la figura de la dació en pagament, que ja existeix en països com França o Estats Units i que permetria als jutges declarar cancel·lada la totalitat d'un deute hipotecari amb el lliurament de l'habitatge al banc.

Caldrien dos únics requisits: que l'habitatge sigui principal o familiar i que la insolvència sobrevinguda del deutor que ha causat l'inici del procediment sigui "de bona fe".

"Creiem que és una proposta viable, possible i extremadament necessària", ha apuntat l'advocat Jaume Asens, tenint en compte que la legislació actual "sobreprotegeix la banca i deixa l'hipotecat en situació de debilitat". "La proposta va encaminada a compensar aquesta situació de desigualtat", ha precisat.

Les entitats impulsores d'aquesta mesura han iniciat una recollida de firmes i s'han posat en contacte amb grups polítics per aconseguir que el govern espanyol modifiqui "amb caràcter d'urgència" la legislació vigent, en el marc de les mesures del pacte anticrisi que s'està discutint. De moment, tant ERC com ICV, segons Colau, han mostrat el seu suport a la proposta i s'han compromès a portar la mesura a discussió al Congrés.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.