Economia

Hongria admet que va falsificar dades financeres i provoca una nova caiguda de la borsa

El nou escenari hongarès ensorra l'euro al nivell més baix dels últims quatre anys en relació al dòlar i encareix el deute públic espanyol

El primer ministre hongarès, Viktor Orban, ha fet públic aquest divendres que el seu país té només una "petita possibilitat" d'evitar una crisi financera com la grega. El flamant mandatari hongarès, que porta només una setmana al poder, ha dit que aviat anunciaria un pla d'acció per abordar els problemes econòmics i no caure en una crisi com la grega. La revelació del govern de Budapest ha provocat una nova caiguda de la borsa, davant el temor que es pugui reproduir la situació de fallida grega.

El portaveu del primer ministre hongarès, Peter Szijjarto, ha assegurat que l'anterior govern socialista "va falsificar les dades" econòmiques, com també va passar a Grècia anteriorment. "Als grecs ja els ha arribat l'hora de la veritat. Els hongaresos encara estan pendents d'això", ha manifestat el portaveu d'Orban. Lajos Kosa, el vicepresident de Fidesz, el partit del govern, ha dit que el nou govern s'ha trobat les finances públiques en unes condicions "molt pitjors" del que s'esperaven i ha insistit en el risc que Hongria caigui en una situació de crisi com la grega. El primer ministre ha defensat les paraules de Kosa i ha dit que no ho troba "gens exagerat".

Viktor Orban ha acusat l'anterior govern d'haver solucionat una situació de fallida de fa un any i mig a través de préstecs del Fons Monetari Internacional (FMI). "L'exprimer ministre, el socialista Ferenc Gyurcsany, estava orgullós de poder salvar Hongria únicament gràcies als préstecs de l'FMI", ha dit Szijjarto, portaveu del primer ministre.

Fidesz, que va assolir la majoria absoluta en les últimes eleccions, ha rellevat els socialistes al govern i s'ha compromès a millorar la situació financera a través de retalls fiscals i mesures d'estímul econòmic, fet que van assenyalar com la seva prioritat durant la campanya electoral. El govern hongarès publicarà el "veritable" pressupost de 2010 aquest cap de setmana o la setmana vinent.

La notícia que Hongria només té una "petita possibilitat" d'evitar una crisi financera com la grega ha disparat les alarmes i ha fet caure l'Íbex 35 un 3,8%. L'índex espanyol ha tancat aquest divendres per sota dels 9.000 punts, el nivell més baix de l'any. De fet, no només a l'Estat espanyol, amb importants problemes de dèficit, li ha tocat el rebre sinó que tots els mercats financers europeus s'han ressentit de la notícia i el preu de la moneda única s'ha situat aquesta tarda, per primer cop des de fa més de quatre anys, a 1,19 dòlars. Per contra, el deute públic espanyol i les assegurances contra impagament s'han encarit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.