Economia

L'economia espanyola modera la seva caiguda des de l'inici de la recessió

El PIB baixa un 4% en la taxa interanual en el tercer trimestre de l'any i un 0,3% en taxa intertrimestral. Millora les previsions fetes pel Banc d'Espanya

L'economia espanyola s'ha contret un 4% en la taxa interanual en el tercer trimestre de l'any i un 0,3% en taxa intertrimestral. En tots dos casos es milloren les previsions fetes pel Banc d'Espanya, que estimava una caiguda interanual del 4,1% i un descens intertrimestral del 0,4%.

La dada trimestral avançada aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) mostra una desacceleració menys pronunciada de l'economia espanyola en comparació amb el segon trimestre de l'any, quan el PIB es va contraure un 1,1%.

Per la seva banda, la taxa interanual del PIB del tercer trimestre (-4%) millora en dues dècimes la registrada en el trimestre passat (-4,2%), dada que l'organisme estadístic atribueix a una contribució "menys negativa" de la demanda estatal i a l'aportació positiva del sector exterior.

"Així, l'activitat global modera la seva contracció", afirma l'INE, que recorda que el pròxim 18 de novembre publicarà les dades completes del tercer trimestre.

Amb la caiguda del PIB en un 4% en el tercer trimestre, ja són quatre els trimestres consecutius en què l'economia espanyola registra taxes interanuals negatives, després dels retrocessos de l'1,2%, 3,2% i 4,2% experimentats en el quart trimestre del 2008, i primer i segon trimestre del 2009, respectivament.

Alhora, aquesta contracció del 4% contrasta amb l'avenç del 0,5% que va registrar el PIB espanyol en el tercer trimestre de l'any passat.

Per la seva banda, la variació intertrimestral de l'economia espanyola es va situar en el -0,3% en el tercer trimestre, temperant en vuit dècimes el descens experimentat en el segon trimestre (-1,1%). Amb aquest, ja són cinc els trimestres consecutius en què es contreu el PIB espanyol, que oficialment va entrar en recessió (dos trimestres de creixement negatiu) a finals de l'any passat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.