Economia

El deute espanyol perd punts i provoca la caiguda generalitzada de la borsa

L'agència de qualificació de crèdit S&P rebaixa la nota l'endemà de fer el mateix amb les economies grega i portuguesa. De la Vega surt a calmar els mercats. Barcelona pateix de retruc el mateix descens de valoració

L'agència de qualificació de crèdit Standard&Poor's (S&P) ha rebaixat la nota del deute espanyol a llarg termini i l'ha passada de AA+ fins a AA amb tendència negativa, una valoració que obre la porta nous descensos en la valoració a mig termini. La publicació de la nota del deute espanyol es fa l'endemà mateix que la mateixa agència S&P va donar un cop de gràcia al deute grec i el va posar a nivell dels bons porqueria, i també va reduir la seva nota en dos graus a Portugal. Les principals llotges financeres van acusar ahir el cop i avui Madrid ha acusat el cop amb un descens del 2,99 per cent.

L'Ibex espanyol, el selectiu dels 35 valors borsaris més importants, havia obert la jornada d'aquest dimecres amb una tendència clara a la baixa que s'ha mantingut durant tota la jornada amb petites oscil·lacions. L'anunci de la rebaixa de la qualitat del crèdit espanyol ha provocat una caiguda generalitzada fins a arribar al nivell més baix des del 25 de febrer.

La vicepresidenta primera del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, ha hagut de sortir de forma precipitada a calmar el rebombori causat per la informació de l'agència S&P, que allarga el període de recuperació de l'economia espanyola. "Estem adoptant totes les mesures per complir els nostres compromisos", ha assegurat De la Vega als passadissos del Congrés.

Rebaixa també per a Barcelona
L'agència nord-americana Standard & Poor's ha rebaixat també la qualificació del deute de la ciutat de Barcelona des d''AA+' fins a 'AA', amb perspectiva negativa, a causa de les "condicions de les finances públiques a Espanya".

L'agència ha explicat en un comunicat que la baixada de la qualificació de Barcelona respon al "prolongament del període de baixa activitat de l'economia espanyola", i a la "importància de les transferències del govern central en els ingressos de la ciutat".

La qualificació del deute de la capital catalana es posa d'aquesta manera al mateix nivell que la de l'Estat espanyol, rebaixada d'un graó per la mateixa agència fins a 'AA' amb perspectiva negativa.

Malgrat la rebaixa, l'analista de Standard & Poor's Lorenzo Pareja ha manifestat que la nova qualificació atorgada a Barcelona reflecteix el punt de vista de l'agència que la ciutat "serà capaç d'absorbir l'impacte de la recessió econòmica espanyola sense un deteriorament greu del seu deute i índexs pressupostaris". No obstant això, Lorenzo ha reconegut que el "tradicionalment bon" historial pressupostari de la capital catalana "tendirà a debilitar-se en els pròxims dos anys a causa de la recessió econòmica".

L'agència també ha indicat que podria revisar la perspectiva de Barcelona a "estable", en cas que es reactivi la recuperació econòmica, o que el govern de l'Estat compleixi els objectius fiscals de 2010 i 2011.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
HABITATGE

Més de mil euros de lloguer per un pis a dotze pobles del Maresme

Mataró
ECONOMIA

Els esports nàutics atrauen més turisme estranger a Barcelona

Barcelona

ITC guanya potència amb l’entrada en el grup Verder

Santa Perpetua de Mogoda
Carmen Sánchez
Directora del Consorci de teràpies digitals DTx

“«Start-ups» de noves teràpies digitals han hagut de marxar”

Barcelona

Sense ensurts en l’estratègia a borsa d’aquí a final d’any

Barcelona
ECONOMIA

Les exportacions creixen un 6,1% al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre però el balanç segueix negatiu

Tarragona

Les exportacions gironines s’alenteixen al maig

GIRONA
economia

Les exportacions creixen un 2,2% i superen els 9.200 milions al maig

barcelona
TURISME

Els creuers amb Barcelona com a base baten rècords i ja són un 83% dels que arriben

Barcelona