Economia

L'OCDE aprova les mesures d'austeritat de Zapatero però urgeix més reformes per consolidar l'economia

L'economia espanyola caurà un 0,2% aquest any i el 2011 només creixerà el 0,9%, segons l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics. En el conjunt de la zona euro, el PIB creixerà l'1,2% el 2010 i sis dècimes més el 2011

L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) considera positives les mesures d'austeritat del govern de José Luis Rodríguez Zapatero, però li reclama que abordi amb urgència reformes en àmbits com les pensions, la investigació, el mercat laboral o l'educació per consolidar l'economia.

L'organisme ha presentat aquest dijous a París l'informe semestral sobre perspectives econòmiques, que preveu un retrocés del PIB espanyol del 0,2% enguany i un augment del 0,9% per l'any que ve, quan s'albira una recuperació de la producció i un descens de la taxa de desocupats.

Malgrat la dada negativa, l'OCDE millora les seves previsions, ja que al novembre apuntava a un descens del 0,3%. Cel recordar que les previsions del govern espanyol per a aquest any després del pla de reajustament de l'economia són d'un augment de l'1,3%.

Les xifres del producte interior brut a l'Estat espanyol queden per sota de les del conjunt de la zona euro, on el PIB creixeria l'1,2% el 2010 i sis dècimes més el 2011.

En declaracions als periodistes després de presentar l'informe, el secretari general de l'OCDE, el mexicà Ángel Gurría, ha expressat la seva "admiració" per les mesures anunciades pel govern espanyol, ja que constitueixen una "resposta molt important" a les necessitats del mercat.

Tanmateix, Gurría ha recordat al govern espanyol que encara té molta feina a fer en alguns àmbits en els quals l'OCDE ja ha llançat diverses recomanacions. És el cas de la reforma del mercat laboral, la inversió en investigació o la millora de l'educació escolar i universitària.

"No s'està posant sobre la taula res que no s'hagi dit abans", però sí que s'insisteix en "la urgència amb la qual s'han d'abordar", ha dit Gurría, que ha reclamat un "consens en la societat espanyola" perquè aquestes reformes es puguin portar a terme.

L'informe semestral, presentat en el marc del Fòrum de l'OCDE que comença aquest dimecres a París, reclama una reforma del sistema de pensions "per assegurar la viabilitat de les finances públiques".

També adverteix que la reducció del nombre "tan elevat" de desocupats passa per "una reforma d'envergadura del mercat de treball". En aquest punt, el document creu necessari "millorar l'eficiència dels serveis d'ocupació per a les persones sense feina".

L'OCDE aposta igualment per limitar els programes d'ajuda a la construcció de pisos de protecció social i substituir-los per ajuts a les llars de rendes baixes en forma de prestacions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.