Economia

El BCE compleix el guió previst i manté els tipus en l'1%

Els analistes preveuen un canvi de tendència per a l'any 2010

El consell de govern del Banc Central Europeu (BCE) ha decidit aquest dijous mantenir els tipus d'interès de la zona euro en l'1%, el nivell més baix en la història de la institució.

D'aquesta manera, el BCE ha complert els pronòstics dels experts i analistes després d'haver assegurat diverses vegades que els tipus estan en "nivells adequats", després d'haver fet el maig passat una retallada de 25 punts bàsics que ha deixat el preu del diner al nivell més baix de la seva història per afrontar la recessió econòmica de l'eurozona.

En aquest sentit, l'economia de l'eurozona ha patit una contracció del 4,8% en el segon trimestre respecte del mateix període de l'exercici precedent, una dècima menys que la caiguda interanual del primer trimestre. En termes trimestrals, l'economia de la zona euro s'ha contret un 0,2% en el segon trimestre de l'any, respecte a la caiguda del 2,5% dels tres primers mesos del 2009, segons xifres d'Eurostat publicades aquesta mateixa setmana.

El BCE ha reduït els tipus en 325 punts bàsics des del 8 d'octubre de l'any passat, fet que ha portat la taxa des del 4,25% a l'1% actual. D'altra banda, la decisió de tipus del BCE es produeix el mateix dia que es compleix un any des que els principals bancs centrals acordessin emprendre una històrica retallada conjunta de mig punt en el preu del diner per la crisi econòmica.

Concretament, fa un any, el Banc Central Europeu (BCE), la Reserva Federal, el Banc d'Anglaterra i els seus homòlegs de Suècia i Suïssa han acordat una retallada de mig punt en els tipus d'interès amb l'objectiu de reduir les tensions en els mercats financers.

Possible canvi de tendència
El consens dels analistes parla de tipus baixos per als pròxims mesos per donar aire a la recuperació econòmica, de manera que tot apunta cap a l'estabilitat en la política monetària del BCE en el que queda d'any, tot i que de cara al 2010 podria produir-se un repunt.

Des del Royal Bank of Scotland auguren que el preu del diner seguirà en els nivells actuals durant el que queda del 2009 i amb vista a l'exercici 2010.

"L'eurozona necessita veure una tornada del préstec i de la inversió abans que el creixement econòmic pugui tornar a una base sostenible", explica el banc britànic, que assenyala que la institució mantindrà els tipus als actuals nivells "durant aquest any i el pròxim".

Des de Schroeders, tot i això, coincideixen a assenyalar que el BCE deixarà els tipus en el nivell actual durant el que queda del 2009, d'acord amb la tendència dels principals bancs centrals mundials, tot i que anticipa un canvi de tendència a mitjans del pròxim any.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.