Economia

Els grans interrogants de la fusió de caixes

Els sindicats temen que es confirmi que s’hauran d’eliminar prop de 400 llocs de treball

El vistiplau d’ahir era absolutament necessari per començar a caminar plegades, però les caixes de Sabadell, Terrassa i Manlleu han de redactar ara el quadern de bord de la primera gran fusió de caixes d’ençà de la integració de la Caixa de Barcelona i la Caixa de Pensions, l’any 1990. Encara hi ha moltes qüestions importants per definir.

Com es dirà la nova entitat?
Conscients que el canvi podria molestar les poblacions que han vist néixer cadascuna de les entitats, les tres caixes han decidit mantenir els seus noms als llocs d’origen i també a les poblacions on la seva presència està més arrelada. A la resta de la xarxa es crearà una marca comercial nova. Ja han circulat dos noms: Unió de Caixes Catalanes i Caixa Central.

Quin serà l’impacte en les plantilles i la xarxa d’oficines?
Les primeres anàlisis apunten que la duplicitat d’oficines obligarà a tancar uns 150 punts d’atenció al client. A causa d’aquesta reducció i també de la integració dels serveis centrals, també hi haurà retallada en les plantilles de Caixa Terrassa, Sabadell i Manlleu. Es calcula que s’hauran d’eliminar fins a 400 llocs de treball. És per això que els sindicats s’han oposat frontalment a l’operació. De tota manera i veient que ja és imparable, ara els seus esforços se centraran a aconseguir que la reducció de plantilla es faci de la forma menys traumàtica possible, bàsicament mitjançant prejubilacions.

¿Demanaran diners al fons de rescat?

És segur que les tres entitats catalanes que han obert foc i han encetat la reestructuració del mapa financer català sol·licitaran ajuda al fons de rescat aprovat la setmana passada pel govern central, el FROB. El que encara han de concretar és l’ajuda que demanaran, tot i que estarà pròxima als 200 milions d’euros. Algunes fonts apunten una xifra més gran, de fins a 300 milions.

¿L’operació està oberta a altres entitats?

Sí. De fet, Caixa Manresa se’n va despenjar a l’últim moment i podria ser que s’acabés sumant al projecte. També Caixa Laietana també hi està interessada.

Quin efecte pot tenir aquesta primera fusió en la resta del sector?

L’anunci animarà altres entitats, algunes de les quals ja tenen bastant avançades les converses. És el cas de Caixa Catalunya, Caixa Girona i Caixa Tarragona, que podrien sotmetre a debat dels seus consells la seva integració en les properes setmanes.

¿Les fusions acabaran amb el model de proximitat de les caixes?
Entitats cíviques, culturals i fins i tot econòmiques ja han alertat que l’onada d’integracions pot fer perillar el model de negoci de les caixes d’estalvis, basat en la proximitat al territori. En el comunicat que van emetre ahir les protagonistes de la primera gran operació van deixar clar que aquest perill no existeix.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Les exportacions creixen un 6,1% al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre però el balanç segueix negatiu

Tarragona

Les exportacions gironines s’alenteixen al maig

GIRONA
economia

Les exportacions creixen un 2,2% i superen els 9.200 milions al maig

barcelona
TURISME

Els creuers amb Barcelona com a base baten rècords i ja són un 83% dels que arriben

Barcelona
ECONOMIA

100 milions d’euros en set anys per millorar l’ocupació juvenil a Barcelona

Barcelona
ECONOMIA

Confirmats 25 focus més de llengua blava i s’arriba a un total de 71

Barcelona
societat

Inaugurat el centre d’interpretació de la fruita de Catalunya

Lleida
Economia

Apartur recorrerà a la UE contra l’eliminació de llicències de pisos turístics a Barcelona

Barcelona
Economia

Barcelona pujarà al màxim el recàrrec de la taxa turística, fins a 4 euros per nit

Barcelona