Economia

La UE dóna per tancats dos anys de revisions a la baixa del PIB

Brussel·les creu que la recessió ha tocat fons i que l’economia europea ja no empitjorarà més del previst

Els brots verds, ara sí, han convençut la Comissió Europea que el pitjor ja ha passat, i aquest setembre, per primer cop des que va esclatar la crisi ara fa dos anys, Brussel·les no tornarà a retallar les seves previsions de creixement. L’economia europea ja no empitjorarà més del previst i alguns països fins i tot podrien recuperar-se abans del que s’esperava: Joaquín Almunia no farà públics els seus càlculs fins al 14 de setembre, però fonts pròximes al comissari d’Afers Econòmics i Monetaris van avançar ahir a aquest diari que “les previsions no es tornaran a revisar a la baixa i si en algun cas es corregeixen serà lleugerament a l’alça”.

L’Estat espanyol fregarà els cinc milions d’aturats l’any que ve, però sense arribar-hi. I el seu PIB no caurà aquest 2009 més del 3,2% que Almunia ja havia previst al maig, una caiguda més lleu que la mitjana europea, del 4%. Espanya es recuperarà, però molt més lentament que els veïns del nord i tancarà el 2010 encara en números vermells, de l’1%, mentre la resta de socis ja hauran aixecat cap. Només Lituània, Letònia i Irlanda trigaran més a recuperar-se, tot i que en atur ningú no guanyarà Espanya: 4.735.807 desocupats, calcula Brussel·les, una taxa del 20,5% que dobla la mitjana comunitària.

Precisament ahir, Eurostat, l’oficina estadística comunitària, va confirmar que l’atur espanyol, que afecta el 18,5% de la població activa, es manté com el més alt de la Unió Europea, seguit pel de Letònia i el de Lituània, del 17,4% i el 16,7% respectivament. En el conjunt de la zona euro, l’atur s’ha agreujat una dècima més aquest juliol, enfilant-se fins al 9,5% i marcant un nou rècord històric des del maig del 1999.

Almunia ha hagut d’anar retallant trimestre rere trimestre, a mesura que la recessió s’agreujava, les seves previsions macroeconòmiques i sobretot les que feien els governs estatals, sempre més optimistes. “Però ara ja ens apropem a la sortida de la crisi”, celebrava ahir un alt dirigent de la Comissió.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.