Economia

La Falange torna a posar Interior entre l'espasa i la paret anunciant 161 protestes per al 13-D

Els organitzadors del referèndum es reuneixen aquest dimecres amb Interior per demanar la prohibició de les protestes

Es repeteix la història d'Arenys de Munt però augmentada i corregida: la Falange anuncia una protesta en cada un dels 161 pobles on es prepara una consulta per al 13-D –al marge de les possibilitats que tinguin de cobrir tot aquest territori– i els organitzadors de les consultes sobiranistes comencen l'estira-i-arronsa amb la conselleria d'Interior per demanar que prohibeixi les protestes.

Aquest dimarts, el cap de campanya de la Coordinadora per la Consulta sobre la Independència, Uriel Bertran, s'entrevistarà amb un responsable del departament dirigit per Joan Saura per demanar "formalment" que s'impedeixin les manifestacions.  “No pot ser que el feixisme franquista encara pugui manifestar-se per alterar el normal desenvolupament d’una jornada democràtica. Cap país d’Europa entén que l’Estat posi bastons a les rodes a l’organització de la consulta i, en canvi, autoritzi una manifestació feixista pels carrers de les poblacions que volen votar en calma i tranquil·litat, com ja va passar a Arenys de Munt”, argumenta Bertran.

La Falange Española y de las JONS, però, es proposa fer tantes mobilitzacions com consultes hi hagi. El secretari general de la Falange, Norberto Pico, ha explicat a l'AVUI.cat que aquest dilluns van comunicar a la conselleria d'Interior –"per tal que garanteixi la seva seguretat"– la intenció de portar a terme manifestacions a tots els municipis on fins ara hi ha programada una consulta independentista. És a dir, 160.

La coincidència de la consulta en tres dates diferents però en un territori tan dispers no els preocupa. "Podem garantir que als pobles hi haurà algun representant de la Falange com a organitzador però fem la protesta perquè s'hi afegeixi qualsevol ciutadà que ho desitgi, no només nosaltres", matisa Norberto Pico.

Des del partit ultradretà esperen que la manifestació de la ciutat de Sant Cugat, on més població votarà en una sola consulta, sigui la més "representativa". "La considerem la més rellevant perquè així ho fan també els promotors de la consulta", afegeix.

Després que el secretari de Seguretat del departament d'Interior, Joan Delort, ho hagi comunicat a Osona Decideix, el director executiu de l'entitat, Alfons López Tena, ha demanat a la Generalitat protecció davant l'anunci "d'aquesta amenaça feixista". López Tena ha dit que l'entitat, com a cos de gestió electoral que convoca i organitza el referèndum, i apel·lant els "drets democràtics de 117.932 persones amb dret a vot a la comarca d'Osona", vol protecció durant la jornada.

López Tena apunta que Osona Decideix garantirà "amb els seus propis mitjans de seguretat, organitzada per voluntaris", el "lliure exercici i el dret a vot per a tots els ciutadans", tot i que espera poder comptar amb la protecció de la policia "que tots paguem amb els nostres impostos".

A Barcelona el 13-D

Tot i que encara ho estan discutint, la Falange no descarta organitzar una protesta també a Barcelona –encara que no es faci cap consulta– com a mobilització general per mostrar la repulsa a les consultes. 

Una seixantena de membres de la Falange es van fer notar en la consulta del 13 de setembre d'Arenys de Munt, en una protesta que també va autoritzar la conselleria d'Interior. En aquella ocasió, les forces de seguretat van barrar el pas a centenars de persones que duien senyeres perquè no topessin amb la Falange.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.