Economia

Els sindicats titllen de "burla" la reunió amb Rumí sobre la retallada salarial als funcionaris

La secretària d'Estat de Funció Pública concreta que la mesura afectarà el sou base i els complements. Les centrals ratifiquen la vaga de la funció pública el 8 de juny i inicien aquest dijous la tanda de concentracions davant les delegacions del govern de l'Estat

Els sindicats se senten confosos i desinformats pel govern de l'Estat pel que fa a la retallada salarial que l'executiu té previst d'aplicar sobre els treballadors de la funció pública. Aquesta és la conclusió que els representants dels diversos col·lectius sindicals de la funció pública han exposat després de reunir-se amb la secretària d'Estat de la Funció Pública, Consuelo Rumí, per conèixer el contingut de les mesures d'austeritat i de reducció de la despesa que impulsarà el govern.

Els representants dels sindicats han sortit de la reunió amb Consuelo Rumí reiterant que portaran als tribunals el decret llei que pensa aprovar l'executiu estatal. Els sindicats consideren que la mesura és "discriminatòria", no té garanties d"equanimitat" i vulnera el dret a la negociació col·lectiva, a més del dret individual a preservar un salari consolidat.

Enrique Fossoul, de CCOO, ha afirmat que la mesura del govern de l'Estat és una "burla" al dret de negociació col·lectiva. Ha recordat que tot el personal laboral de l'administració té convenis firmats, a més de l'acord marc 2010-2012 firmat pel govern i els sindicats, que té "valor jurídic de conveni col·lectiu". Ha alertat, a més, que això pot tenir repercussions en el sector privat, que reclama retallades similars.

Per la seva banda, Julio Lacuerda, d'UGT, no ha dubtat a titllar de "potinera" la reunió amb Rumí i ha lamentat que no els hagués aclarit la incògnita sobre si la retallada salarial també afectarà els treballadors de les empreses estatals o si en quedarà exclòs algun col·lectiu de la funció pública.

Domingo Fernández, del sindicat de funcionaris CSI-CSIF, ha declarat que sortia de la reunió "més confós" que quan hi havia entrat i "sense cap informació".

Per aquest motiu, les organitzacions sindicals han ratificat la convocatòria de vaga de la funció pública el 8 de juny. La preparació d'aquesta aturada tindrà el seu preludi aquest mateix dijous amb concentracions de treballadors del sector públic davant les delegacions i subdelegacions del govern espanyol, que es mantindran amb caràcter setmanal fins al 8 de juny.

En vigor a partir de l'1 de juny
Rumí ha explicat que la retallada salarial no tindrà caràcter retroactiu i s'aplicarà a partir de l'1 de juny en les nòmines fins al desembre, inclosa la paga extraordinària del desembre. Quedarà exclosa, en canvi, la paga extraordinària de juny. Pel que fa al sou base i els triennis, s'aplicarà una escala gradual en funció de les retribucions de cada grup, mentre que els complements de destinació i específics tindran una "afectació fixa", que no ha concretat.

La secretària d'Estat ha afegit que la retallada no vulnera l'acord de la funció pública 2010-2012, sinó que en suspèn l'aplicació. Rumí ha defensat aquesta opció en aplicació de l'article 38.10 de l'Estatut del treballador públic, que permet al govern suspendre excepcionalment el compliment d'acords per "causa greu d'interès públic".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
HABITATGE

Més de mil euros de lloguer per un pis a dotze pobles del Maresme

Mataró
ECONOMIA

Els esports nàutics atrauen més turisme estranger a Barcelona

Barcelona

ITC guanya potència amb l’entrada en el grup Verder

Santa Perpetua de Mogoda
Carmen Sánchez
Directora del Consorci de teràpies digitals DTx

“«Start-ups» de noves teràpies digitals han hagut de marxar”

Barcelona

Sense ensurts en l’estratègia a borsa d’aquí a final d’any

Barcelona
ECONOMIA

Les exportacions creixen un 6,1% al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre però el balanç segueix negatiu

Tarragona

Les exportacions gironines s’alenteixen al maig

GIRONA
economia

Les exportacions creixen un 2,2% i superen els 9.200 milions al maig

barcelona
TURISME

Els creuers amb Barcelona com a base baten rècords i ja són un 83% dels que arriben

Barcelona