Economia

Els rumors de contagi de l'Estat espanyol respecte a la crisi grega enfonsen les borses

Els mercats es fan ressò d'una rebaixa, desmentida, de la valoració del crèdit per part de dues agències i d'una petició de crèdit de 280.000 milions a l'FMI. La llotja de Madrid experimenta la segona caiguda més important de l'any

L'Ibex-35, l'índex selectiu de la borsa espanyola, ha perdut aquest dimarts més d'un 5,4 per cent a la llotja de Madrid, enmig de l'enfonsament dels principals mercats financers europeus davant els rumors que l'Estat espanyol, Portugal i Irlanda segueixen els passos de la crisi econòmica de Grècia. La capital espanyola se situava aquesta tarda entre les places que estaven patint una caiguda més forta, començant per Atenes (-6,68%), i també Milà (-4%) i París (-3,3%), malgrat els esforços del president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero per negar que hi hagi motius per a la preocupació.

El tancament de la jornada ha deixat la Borsa de Madrid amb un descens d'un 5,41%,  el segon més important de l'any, derivat de la forta caiguda dels valors bancaris. Entre les caigudes més importants de l'Ibex-35, destaca la cotització del Banc Santander, d'un -7,08%, i el BBVA que finalment també ha baixat un -7,59%. Els valors de les empreses de construcció també han mantingut una tendència clara a la baixa, com Sacyr (-10,15%).

A les causes de la caiguda generalitzada dels mercats financers cal afegir-hi aquest dimarts els rumors segons els quals les agències de valoració de crèdit (rating) Fitch i Moody's estan a punt de rebaixar la nota del deute espanyol a llarg termini, una dada que les dues agències han desmentit. Un altre rumor afirmava que l'Estat està pendent d'un ajut financer de 280.000 milions d'euros del Fons Monetari Internacional, desmentit pel mateix Rodríguez Zapatero.

A mitja tarda, els principals parquets europeus, a més de Madrid, estaven clarament en números vermells: Lisboa reculava més d'un 4%, París d'un 2,47%, Londres d'un 1,96% i Frankfurt d'un 2,10%. Nova York ha obert amb tendència a la baixa: el Dow Jones ha començat perdent un 2% i el Nasdaq un 2,81%.

D'altra banda, la cotització de l'euro també s'ha desplomat cap al nivell més baix des d'abril de 2009 fins a situar-se amb una paritat d'1,3 dòlars.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.