Economia

L'FMI preveu que l'economia espanyola serà l'única important amb signe negatiu el 2010

L'organisme internacional adverteix que hi haurà una recuperació de la crisi a dues velocitats, però que la tendència és encara fràgil i calen mesures estatals per incentivar l'activitat

El Fons Monetari Internacional (FMI) augura per a aquest 2010 millores per a principals economies mundials, amb creixements per sobre de l'1 per cent, excepte per a l'Estat espanyol, que es mantindrà en situació de recessió. Mentre que països com França i Alemanya tindran creixements d'un 1,4 per cent i 1,5 per cent, l'economia espanyola no passarà del 0,6 per cent i arribarà al 0,9 per cent el 2011, segons les estimacions d'aquest organisme internacional.

El FMI ha fet públics els seus càlculs sobre l'evolució econòmica per a curt termini, que són lleugerament més optimistes que el seu informe de l'octubre passat. Segons aquest estudi, la zona euro creixerà aquest 2010 d'un 1 per cent de mitjana i d'un 1,6 per cent el 2011. L'estudi palesa que la situació espanyola es mantindrà clarament per sota d'aquestes magnituds i tindrà dificultats notables per sortir de la situació de recessió.

Els Estats Units, on va esclatar la crisi, creixeran aquest any d'un 2,7 per cent quan l'octubre passats el FMI només preveia un 1,5 per cent. Aquest salt es moderarà el 2011, quan és previst que el creixement dels EUA sigui de 2,4 per cent.

El FMI adverteix que el procés de recuperació tindrà dues velocitats, perquè la reacció en els països rics és més feble que en situacions anteriors. En canvi, els països emergents desplegaran una activitat forta, gràcies sobretot al dinamisme de la seva demanda interna. L'organisme internacional adverteix també que el procés de recuperació és encara fràgil i recomana als governs estatals el manteniment d'incentius a l'activitat econòmica, especialment en el capítol fiscal.

En aquest sentit, l'informe del FMI assenyala que el PIB dels països desenvolupats no recuperarà els nivells anteriors a la crisi fins a finals de 2011. La recuperació està afectada per l'elevat nivell d'atur i de deute públic, els problemes que continuen vigents en el sector financer i l'impacte de la crisi en les economies familiars.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.