Economia

Corbacho insta a debatre el període de càlcul de la pensió

UGT i CCOO enterren la pau social amb Zapatero i inicien aquest dimarts una allau de manifestacions contra la jubilació als 67 anys. El president admet el dret de protesta i recorda que “no ha retallat drets socials”

Vint-i-quatre hores abans que els sindicats inaugurin una marató de dotze dies de manifestacions contra la jubilació als 67 anys, el ministre de Treball, Celestino Corbacho, ha escrit auqest dilluns un nou paràgraf de fricció amb UGT i CCOO assegurant que tot i que la proposta de la Moncloa no fixa cap augment de l’actual període de càlcul de les pensions “ha de ser objecte de reflexió i de debat”.

Actualment és necessari acreditar un mínim de 15 anys cotitzats per tenir dret a pensió, la mínima perquè equival al 50% de la base reguladora. El percentatge creix en funció dels anys cotitzats fins al sostre dels 35 anys que permet cobrar el 100%. Per al càlcul, però, es tenen en compte els últims 15 de vida laboral, el període en què teòricament el sou ha sigut més alt. Sobre aquest punt ha animat a debatre Corbacho, que sosté que el model actual perjudica les víctimes d’EROs i prejubilacions forçoses, sobretot en pimes. El consens entre grups polítics, però, és que ampliar el període de càlcul inevitablement conduirà a la rebaixa generalitzada d’unes pensions que ara se situen de mitjana en 874,97 euros al mes.

Si IU es nega al debat, alguna veu com el diputat de CiU, Carles Campuzano, planteja com a mal menor que el treballador pugui triar els seus millors anys laborals per al còmput.

Corbacho, alhora, vol limitar reduccions de plantilla en empreses amb beneficis i elevar per sobre de 52 anys l’edat mínima de jubilació. I sota la premissa de “relacionar l’esforç contributiu realitzat i la prestació reconeguda”, esperona a “analitzar amb rigor” la proposta que la Moncloa envia al Pacte de Toledo.

UGT i CCOO, però, enterraran aquest dimarts la pau social amb Zapatero sortint per primer cop al carrer per protestar contra el president espanyol i la proposta d’endarrerir l’edat legal de jubilació dels 65 als 67 anys. Amb la pluja com a amenaça desmobilitzadora, el crit “Zapatero, així no!” de Cándido Méndez (UGT) es plasmarà en el lema En defensa de les pensions. No a l’endarreriment de la jubilació. La solució no és retallar la protecció social. A Madrid arrenca a les 19 hores a Neptuno i conclou a la Puerta del Sol amb Méndez, Toxo (CCOO) i Cayo Lara (IU) al capdavant i a Barcelona la cita és a les 18 hores a la Via Laietana.

En to conciliador, Zapatero ha admès aquest dilluns que els sindicats “tenen tot el dret constitucional i legítim” de manifestar-se però sí que ha recordat a UGT i CCOO que “no ha retallat cap dret social ni abans ni després de la crisi”. Corbacho s'ha mostrat “molt respectuós” amb la protesta sindical.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.