Economia

Santander i BBVA, entre els 30 bancs massa grans per caure

El G-20 elabora una llista amb 24 bancs i 6 asseguradores la fallida dels quals posaria en risc el sistema financer mundial

Els dos grans de la banca espanyola, el grup Santander i el BBVA, formen part de les trenta institucions financeres –sis asseguradores i 24 bancs– mundials que integren una llista exclusiva de gegants de l’economia que són massa grans per deixar-los caure. La raó, el risc sistèmic que la fallida d’un de sol implicaria per a tota l’economia mundial.

El llistat, publicat ahir pel Financial Times, és una de les eines que han de guiar els treballs de control transfronterers de la Junta d’Estabilitat Financera, òrgan hereu de l’antic Fòrum d’Estabilitat Financera i nascut sota els auspicis de la reunió del G-20 que va tenir lloc a Londres l’abril passat. La Junta (FSB en les seves sigles en anglès), formada per les diferents autoritats monetàries i els reguladors dels Estats integrants del G-20, ha de vetllar per prevenir una crisi financera com la de l’any passat.

La llista duta a terme a instàncies del FSB no és cap fi en si mateixa. De fet, és un llistat oficialment no públic. Entre els documents de treball que s’hi inclouen hi ha els anomenats testaments vitals de les entitats, una mena de recull de claus per liquidar els bancs i les asseguradores en cas de fallida.

Part del sector, però, considera inviable o no factible la seva elaboració, atès que per fer-ho caldria conèixer les raons de la crisi. Sense els detalls de quines àrees de negocis serien les principal afectades en cas de fallida, o quines les haurien provocades, la liquidació d’una d’aquestes entitats, argumenten, seria pràcticament impossible.

La inclusió de sis grans asseguradores entre els trenta gegants obeeix, fonamentalment, al cas AIG, que, més que una asseguradora, és un complex d’enginyeria financera amb moltíssimes branques de negoci. Si la companyia intervinguda in extremis la tardor passada pel Tresor nord-americà hagués caigut com es va deixar enfonsar el setembre de 2008 Lehman Brothers, el sotrac que hagués causat a l’economia mundial hauria estat, potser, més profund que el provocat per l’abandó del banc a la seva sort.

Les xifres d’aquests colossos ja reflecteixen la perillositat que suposaria la seva caiguda. Per exemple, i sense anar més lluny, el BBVA té una forta presència a Espanya i Mèxic, entre d’altres mercats per a ell secundaris, amb 104.723 treballadors i un valor de mercat de 47.600 milions d’euros. Massa grans, en efecte, per deixar que s’enfonsi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.