Economia

L'OCDE preveu que l'Estat espanyol es quedarà enrere en la recuperació econòmica

L'endeutament de les famílies i els problemes al sector de la construcció, entre les causes que expliquen que el creixement sigui més "lent"

L'elevat endeutament de les llars i les empreses de l'Estat espanyol i les dificultats que pateix el sector de la construcció, que mantindrà l'atur en taxes elevades, són les principals causes que faran que el ritme de creixement de l'economia espanyola sigui molt més "lent" que el de la resta de països.

Si més no, així ho indica l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) en el seu últim informe de Perspectives econòmiques de l'OCDE.

Malgrat tot, l'organització ha revisat a l'alça les seves expectatives de creixement de l'economia espanyola el 2009 i 2010, anys en els quals calcula que patirà una contracció del 3,6% i del 0,3% respectivament.

Aquests percentatges contrasten amb els anunciats el juny passat, quan el retrocés se situava en el 4,25% aquest any i del 0,9% l'any vinent, mentre que per al 2011, la institució pronostica un creixement del PIB del 0,9%, la taxa més feble entre els països de l'OCDE.

Ara bé, segons aquest organisme internacional, el 2010 el conjunt de països que formen part de l'OCDE tindrà un creixement de l'1,9% del PIB. Això representa un punt i dues dècimes més que en la previsió del passat mes de juny. L'OCDE calcula que això serà possible per l'embranzida de la Xina i altres economies emergents.

L'organització internacional adverteix també que la destrucció d'ocupació a l'Estat espanyol continua sent significativa, tot i que el seu impacte sobre la taxa d'atur s'ha vist compensat pel descens en la immigració i l'estabilització de la incorporació de la dona al mercat laboral.

D'aquesta manera, l'OCDE pronostica que la taxa de desocupació a Espanya tancarà el 2009 al 18,1% i augmentarà fins al 19,3% el pròxim any, per registrar una moderada recuperació el 2011, per a quan augura una taxa d'atur del 19%, tot i que adverteix que l'ocupació podria veure's negativament afectada en el cas que la recuperació del comerç internacional sigui més feble del que es preveia.

Avís a la pujada d'impostos

Des del punt de vista pressupostari, l'informe de l'OCDE assenyala que Espanya hauria de postergar fins al 2011 el planejat ajust de la seva posició fiscal per permetre així una recuperació més ferma de l'economia.

En aquest sentit, l'OCDE destaca que el projecte de pressupostos del govern espanyol per al 2010 preveu ja la retirada de determinats estímuls introduïts el 2009, com l'eliminació de deduccions, així com un augment de dos punts percentuals de l'IVA i l'increment de la pressió fiscal sobre les rendes de capital.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Girona assoleix un nou rècord d’ocupació aquest juny

girona
economia

Nou rècord d’ocupació amb l’atur més baix dels últims 16 anys

barcelona
ECONOMIA

Fira pionera d’inserció per a persones més grans de 45 anys a Tortosa

Tortosa

Anglès Textil, una de les beneficiàries del PERTE de descarbonització

anglès
estat francès

Els mercats cotitzen a l’alça el resultat de les legislatives franceses

barcelona
economia

El lloguer s’enfila un 9,7% el primer trimestre de l’any i fixa un nou rècord

Barcelona
SOCIETAT

La UdL i la UAB impulsen la ramaderia de precisió

Lleida
economia

Foment s’oposa a l’ampliació dels impostos a la banca i les energètiques

barcelona

El Consorci Forestal català dona suport al pla de reactivació

sant feliu de buixalleu