Economia

La inflació se situa al juny al 0,5% a Catalunya

Els preus han pujat 5 dècimes al juny respecte del mes anterior a Catalunya, però en 12 mesos han baixat un 0,5%. Al conjunt de l'Estat els preus han pujat un 0,4% en relació amb el mes de maig, i en un any han baixat un 1%

Catalunya ha registrat el juny el seu segon mes de taxa d'inflació interanual negativa. En concret, l'índex de preus de consum ha crescut un 0,5% a Catalunya en el mes de juny, però la taxa interanual -últims 12 mesos- ha accentuat la seva caiguda fins a situar-se al -0,5%. 

És el segon cop que la inflació interanual està en negatiu a Catalunya, després d'entrar el maig en números vermells, segons les dades fetes públiques avui per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

A Catalunya, en termes interanuals, els preus van baixar en totes les províncies, més a Girona (-1,5%) i a Tarragona (1,4%). Però també a Lleida (-1,2%) i Barcelona (-0,1%).

A tot Espanya, l'IPC va pujar quatre dècimes el mes passat respecte a maig i la taxa interanual va baixar una dècima fins al 1%, un nou mínim històric després d'encadenar l'onzè descens consecutiu.

Catalunya és la segona comunitat autònoma on han baixat menys. Dolors Llobet, de CCOO de Catalunya, ho ha explicat així: "Catalunya segueix sent un país més car pel que fa a la cistella de productes bàsics i també per una altra dada: el preu de l'escola concertada. A Catalunya té més pes l'escola concertada i això fa que tinguem un diferencial d'inflació.

"Per grups de productes, els descensos registrats el juny es van donar en els aliments i begudes no alcohòliques, que es van reduir un 0,5% i que acumulen una baixada del -0,7% a l'últim any. També el vestit i el calçat van reduir els seus preus un 0,4% el mes passat i acumula un descens de l'1,4%.

Al capítol d'augments de preu destaquen el combustible, amb un repunt del 2,3% el juny, tot i que l'acumulat de l'any segueix estant en valors negatius d'un -8,9%. Tot i això, el augment més important del passat mes es va donar en el tabac i les begudes alcohòliques, els preus dels quals van escalar un 4,2%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.