Economia

La inflació se situa al juny al 0,5% a Catalunya

Els preus han pujat 5 dècimes al juny respecte del mes anterior a Catalunya, però en 12 mesos han baixat un 0,5%. Al conjunt de l'Estat els preus han pujat un 0,4% en relació amb el mes de maig, i en un any han baixat un 1%

Catalunya ha registrat el juny el seu segon mes de taxa d'inflació interanual negativa. En concret, l'índex de preus de consum ha crescut un 0,5% a Catalunya en el mes de juny, però la taxa interanual -últims 12 mesos- ha accentuat la seva caiguda fins a situar-se al -0,5%. 

És el segon cop que la inflació interanual està en negatiu a Catalunya, després d'entrar el maig en números vermells, segons les dades fetes públiques avui per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

A Catalunya, en termes interanuals, els preus van baixar en totes les províncies, més a Girona (-1,5%) i a Tarragona (1,4%). Però també a Lleida (-1,2%) i Barcelona (-0,1%).

A tot Espanya, l'IPC va pujar quatre dècimes el mes passat respecte a maig i la taxa interanual va baixar una dècima fins al 1%, un nou mínim històric després d'encadenar l'onzè descens consecutiu.

Catalunya és la segona comunitat autònoma on han baixat menys. Dolors Llobet, de CCOO de Catalunya, ho ha explicat així: "Catalunya segueix sent un país més car pel que fa a la cistella de productes bàsics i també per una altra dada: el preu de l'escola concertada. A Catalunya té més pes l'escola concertada i això fa que tinguem un diferencial d'inflació.

"Per grups de productes, els descensos registrats el juny es van donar en els aliments i begudes no alcohòliques, que es van reduir un 0,5% i que acumulen una baixada del -0,7% a l'últim any. També el vestit i el calçat van reduir els seus preus un 0,4% el mes passat i acumula un descens de l'1,4%.

Al capítol d'augments de preu destaquen el combustible, amb un repunt del 2,3% el juny, tot i que l'acumulat de l'any segueix estant en valors negatius d'un -8,9%. Tot i això, el augment més important del passat mes es va donar en el tabac i les begudes alcohòliques, els preus dels quals van escalar un 4,2%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Unió Europea

Brussel·les estudia multar la xarxa social X per incomplir la Llei de serveis digitals

Barcelona
economia

En marxa el sistema per nodrir d’energia elèctrica els vaixells de la zona de contenidors del Port de Barcelona

Barcelona
economia

Els preus s’apugen sis dècimes a les comarques gironines al juny

girona

Impuls per activar la primera fase del canal Xerta-Sénia a finals d’any

Xerta
economia

Els usuaris del metro creixen un 6% al maig, i superen els 43 milions

Barcelona
turisme

Casa Batlló rep 1,5 milions de visitants el 2023 i supera els 50 milions de facturació

barcelona
política

Catalunya lidera la captació de fons Next Generation a l’Estat

barcelona

Granollers activa un pla per promoure el comerç urbà

Granollers

Eurecat i GironaHub impulsen la generació de start-ups tecnològiques

GIRONA