Economia

El govern espanyol no es planteja prorrogar les ajudes per a l'automòbil de cara al 2011

El ministre d'Indústria ha assegurat que el govern només renovarà el pla 2000E per al 2010 amb 100 milions d'euros

El ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, ha anunciat que el govern espanyol seguirà ajudant durant el 2010 a la compra de vehicles amb un pressupost de 100 milions d'euros dins el conegut com a pla 2000E. L'ajuda beneficiarà a la compra de 200.000 vehicles i es preveu que al juny que ve ja s'hagin esgotat les ajudes si el ritme de compra segueix com fins ara.

Sebastián ha fet una crida a les comunitats autònomes perquè segueixin aportant el 50% de l'ajuda. També ha alertat que es tracta d'una mesura "puntual" per reactivar el sector, que no es pot convertir en permanent i per això s'espera que no hi hagi més pròrrogues en els ajuts a la compra de vehicles.

El ministre d'Indústria, Turisme i Comerç, Miguel Sebastián, ha presentat el balanç del Pla 2000E en l'any 2009 i els detalls del pla per al pròxim exercici, que tindrà una dotació de 100 milions d'euros.

Al 2010 el Pla 2000E continuarà aplicant-se en les mateixes condicions que aquest any, excepte algunes millores de tipus tècnic que en la majoria dels casos no afecten al comprador. El pressupost per al pròxim any serà de 100 milions d'euros, el que implica el finançament de la compra de 200.000 vehicles a raó de 500 euros d'ajuda per vehicle a càrrec del pressupost del Ministeri d'Indústria. A aquesta quantia se suma l'aportació dels fabricants (1.000 euros) i les de les comunitats autònomes que s'adhereixin a la pròrroga del Pla (500 euros).

Està previst que el Consell de Ministres del pròxim 30 de desembre aprovi el Reial decret que regularà les condicions del pla. Entre les millores introduïdes de cara a 2010 destaquen: l'obertura del sistema a nous agents de vendes que no van intervenir en el 2009 i és garanteix el dret de subvenció a partir del moment que s'ha produït la venda, sense esperar que es matriculi el vehicle nou. D'aquesta forma el procés de gestió s'harmonitza amb la realitat de l'activitat comercial i de venda. També el nou sistema permet atendre aquells expedients que poguessin no haver estat abonats en l'exercici 2009.

Sebastián ha destacat l'impacte positiu que ha tingut el Pla 2000E en l'evolució de les vendes d'automòbils i ha recordat que, des del passat mes de setembre, el mercat "ha donat la volta" i ha passat de 16 mesos de continus descensos a taxes de creixement de més de dos dígits.

Aquesta tendència s'ha mantingut en l'últim trimestre de l'any, amb increments de vendes del 26% a l'octubre, del 37% al novembre i del 48,7% en la primer quinzena de desembre, el que ve a confirmar l'efecte dinamitzador del mercat del Pla 2000E .

El ministre ha assegurat que el govern espanyol no es planteja una prorroga del pla perquè es tracta d'una mesura "puntual" per reactivar el sector de l'automòbil afectat fortament per la crisi econòmica. Si es tracta d'incentivar el comprador, "no té sentit" que la mesura sigui permanent. Per això, de moment, el govern espanyol no preveu una nova reedició del pla.

Segons les últimes dades disponibles, corresponents al passat 17 de desembre, s'han registrat 228.188 operacions de compra d'automòbils dintre del Pla 2000E. Del conjunt d'operacions registrades en el sistema de gestió del Pla, 200.000 expedients ja han estat pagats per Indústria (100 milions d'euros), mentre que 28.188 estan en tràmit i suposaran un desembors de 14,09 milions d'euros.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Les exportacions creixen un 6,1% al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre però el balanç segueix negatiu

Tarragona

Les exportacions gironines s’alenteixen al maig

GIRONA
economia

Les exportacions creixen un 2,2% i superen els 9.200 milions al maig

barcelona
TURISME

Els creuers amb Barcelona com a base baten rècords i ja són un 83% dels que arriben

Barcelona
ECONOMIA

100 milions d’euros en set anys per millorar l’ocupació juvenil a Barcelona

Barcelona
ECONOMIA

Confirmats 25 focus més de llengua blava i s’arriba a un total de 71

Barcelona
societat

Inaugurat el centre d’interpretació de la fruita de Catalunya

Lleida
Economia

Apartur recorrerà a la UE contra l’eliminació de llicències de pisos turístics a Barcelona

Barcelona
Economia

Barcelona pujarà al màxim el recàrrec de la taxa turística, fins a 4 euros per nit

Barcelona