Economia

El preu de l'habitatge nou ha caigut un 6,3% el 2009

La Societat de Taxació alerta que malgrat el descens les vendes no remunten perquè és difícil accedir al crèdit

El preu mitjà de l'habitatge nou a Catalunya ha baixat un 6,3% el 2009, segons Societat de Taxació, que ha situat la caiguda mitjana estatal al 5,7%.

L'habitatge nou s'ha abaratit a tots els territoris a l'Estat espanyol, tot i que les caigudes més marcades s'han detectat a Madrid (-7,7%), Catalunya i el País Valencià (-5,5%). On ha baixat menys ha estat a Astúries (-2,1%), les Balears (-2,6%) i les Canàries (-2,8%).

El preu mitjà de l'habitatge nou a les principals capitals s'ha situat en 2.558 euros per metre quadrat construït, fet que suposa, a més, una contracció de l'1,2% respecte al primer semestre, segons el Butlletí de Mercat d'Habitatge Nou publicat aquest dilluns per Societat de Taxació.

Barcelona i Lleida, amb un 6,6% i 5,9% respectivament, han estat les ciutats catalanes que han registrat una major caiguda en el preu de l'habitatge, mentre que Tarragona i Girona, amb un 3,6% i un 3,7% respectivament, han estat les que han registrat una disminució menor.

Per nivell de preus, Barcelona i Girona han estat les ciutats més cares de Catalunya, amb el metre quadrat construït a 3.965 i 2.531 euros respectivament. Lleida i Tarragona han tancat l'any amb uns preus mitjans de 1.698 i 2.213 euros el metre quadrat construït.

Segons Societat de Taxació, "persisteix la tendència de reducció de preus de l'habitatge, tot i que de manera més suavitzada al llarg de l'últim semestre de l'any". "L'activitat del mercat immobiliari segueix molt limitada a causa de les dificultats per obtenir crèdits bancaris i també per la incertesa laboral", ha afegit.

Així doncs, "malgrat l'augment de la taxa d'estalvi, mentre no canviïn les condicions d'accés al finançament i no disminueix la taxa d'atur, no hi haurà cap increment significatiu en la compra d'habitatges en els pròxims mesos".

Com a conclusió, Societat de Taxació preveu que l'estoc d'habitatges sense vendre es redueixi gradualment el 2010, en gran mesura per la reconversió de part de les mateixes en habitatge protegit o en el lloguer, així com per la limitada aportació d'habitatges nous iniciats, la producció dels quals ha caigut dràsticament.

"És possible que mentre es mantinguin les condicions enunciades el preu de l'habitatge segueixi la tendència a la baixa, tot i que de manera més moderada i fins i tot amb algun lleu repunt al centre de les grans ciutats, on l'oferta és limitada", ha augurat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.