Economia

La participació a les consultes d'aquest 28-F se situa en el 21,55%

Més de 60.000 catalans voten en el referèndum a 80 municipis. És una xifra sis punts per sota del cens que va participar el 13 de desembre passat a 167 poblacions. La Coordinadora Nacional valora l'assistència a les urnes com "un èxit" perquè la convocatòria s'ha estès a comarques com el Baix Llobregat i el Baix Penedès, "on no ha estat fàcil" l'organització

Més de 60.000 catalans han acudit aquest diumenge 28 de febrer a votar en la segona onada de consultes independentistes que s'ha fet en 80 municipis catalans. Això suposa un 21,55% dels prop de 300.000 ciutadans que tenien dret a vot, entre ells els joves de 16 i 17 anys i els immigrants. A aquesta dada s'hi haurà d'afegir el vot anticipat, encara per comptabilitzar, segons ha informat la Coordinadora Nacional de les Consultes mitja hora després de les 20 hores, en què s'han tancat els col·legis electorals.

En l'onada de consultes del 13 de desembre va votar el 27% del cens. Els promotors del 28-F han destacat que cap partit dels que es presenta a les eleccions catalanes assoleix aquest nivell de suport.

La població amb més participació ha estat La Nou de Berguedà (Berguedà), on ha votat el 56% de ciutadans amb dret a vot, dels 131 empadronats que hi ha majors de 16 anys, estrangers inclosos. Altres poblacions on s'ha superat el 40% de la participació han estat Rupit (44,16%), Boadella (43,26%), Vilaplana (43,4%), Carme (42%) i Xerta (40,5%), l'únic poble de les Terres de l'Ebre que havia convocat la consulta.

Al Vendrell, la ciutat amb més habitants de la jornada, la plataforma calcula que s'arribarà al 8 o al 9% de participació. A Molins de Rei, la segona ciutat més gran d'aquesta segona tongada de consultes, la participació ha estat del 21%.

Un "èxit de participació"
La Coordinadora Nacional valora l'assistència a les urnes com "un èxit" perquè la convocatòria s'ha estès a comarques com el Baix Llobregat i el Baix Penedès, "on no ha estat fàcil" organitzar la consu sobre la independència. En un comunicat, la Coordinadora recorda que la consulta és "un procés únic" i no una suma de "consultes individuals" i que s'ha de contemplar en la seva globalitat.

En aquest sentit, la Coordinadora ha destacat les 250.000 persones que s'han mobilitzat en les diferents convocatòries  de les consultes i el 25% de la participació en global. A més i respecte als resultats del 28-F, ha remarcat que "cap projecte polític amb representació al Parlament ha obtingut aquest suport en nombre de vots sobre el cens". Segons la Coordinadora, CiU obté un 17,58% de vots sobre el cens, el PSC, un 14,8%; ERC, un7,8%; ICV un 5,31%; i el PP, un 5,9% sobre el total del cens.

Un pont cap a les altres convocatòries
Per la Coordinadora Nacional de les Consultes d'independència, aquest 28-F s'ha acabat consolidant com el "pont" entre el 13-D i les futures convocatòries del 25 d'abril -en què estan cridades a votar 1 milió de catalans-, del 20 de juny i la de Barcelona, encara sense data fixada, que "coronarà" el procés.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.