Economia

La UE pretén crear la seva pròpia agència de ràting

Brussel·les vol avaluacions dels deutes "rigoroses", "responsables" i "imparcials"

Després que Standard & Poor's rebaixés la nota del deute de Grècia, Portugal i Espanya, el comissari europeu del Mercat Interior, Michel Barnier, va anunciar que la Comissió Europea estudia la idea de crear una agència de qualificació pròpia, que se sumaria a les tres anglosaxones que existeixen, a les quals, alhora, va demanar "rigor, responsabilitat i imparcialitat". La nord-americana Moody's, precisament ahir, va rebaixar la nota de fortalesa financera, de dipòsits i de deute de nou bancs grecs.

El rescat de Grècia, però, sembla que ja té data. Els ministres d'Economia dels països de l'eurozona celebraran demà, a les quatre en punt de la tarda, una reunió extraordinària a Brussel·les per tal de tancar el pla de rescat del país hel·lè, que estarà dotat amb 120.000 milions d'euros en tres anys, dels quals l'Eurozona aportaria 80.000 milions i la resta l'FMI.

Si la UE i el Banc Central Europeu consideren que es compleixen les condicions per activar el mecanisme d'ajut a Grècia, es convocarà una cimera extraordinària de caps d'Estat i de govern de l'Eurozona per al 7 de maig, en la qual es decidirà si es concedeix l'ajut. Alhora, el Parlament grec ha de debatre el pla d'austeritat, que s'està acabant de negociar amb la UE, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional, el 6 i 7 de maig.

El pla té com a objectiu retallar el dèficit públic grec 10 punts percentuals entre el 2010 i el 2012, des de l'actual 13,6% del PIB, i inclou mesures dràstiques com l'augment de l'IVA i dels impostos especials, la supressió de les pagues extraordinàries dels funcionaris, la congelació salarial i endarrerir l'edat de jubilació fins als 67 anys. L'import de les retallades arribarà als 24.000 milions.

La concreció de l'acord donarà "tranquil·litat als mercats", va assegurar ahir el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que va insistir que Espanya complirà "al peu de la lletra" totes les reformes de reducció del dèficit plantejades, en al·lusió al pla que s'ha quantificat el 2010 i que preveu estalviar el 2,5% del PIB.

Mobilitzacions
I mentre Iorgos Papandreu, primer ministre grec, apel·la al patriotisme per "salvar la nació" i acusa governs anteriors de la situació, els ciutadans grecs es preparen per sortir avui al carrer, com a primer senyal d'avís al govern i com a prèvia de la vaga general convocada per al 5 de maig contra l'extrema austeritat de les mesures.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.