Economia

La crisi genera 2,7 milions de desocupats a l’Estat espanyol

Un informe de l’OCDE apunta que la desocupació fregarà el 20% l’any que ve

L’augment de l’atur a l’Estat espanyol ja ha provocat que 2,3 milions de persones es quedin sense feina des de l’inici de la crisi i prop de 400.000 treballadors més podrien quedar-se a l’atur durant el pròxim any, pel fet que la taxa de desocupació encara no ha arribat al seu punt més àlgid. Així, al final del 2010 hi haurà 4,5 milions d’aturats, el 19,8% de la població activa. És la principal conclusió de l’informe sobre les perspectives d’ocupació per a l’any vinent, presentat ahir per l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE).

L’organització, que aplega els països més desenvolupats del planeta, considera que la crisi encara generarà més desperfectes en l’economia espanyola. L’atur, que al juliol es va situar en el 17,6%, podria fregar el 20% durant el pròxim any, just el doble que la mitjana dels països membres de l’OCDE. Amb tot, l’informe descarta que es produeixi una nova pujada dràstica i apunta que l’ascens permanent dels últims temps començarà a moderar-se.

L’OCDE és benevolent amb el paquet anticrisi de José Luis Rodríguez Zapatero. “Les pèrdues en l’ocupació haurien sigut molt més importants sense les mesures macroeconòmiques que s’han adoptat”, sentencia l’estudi. Tot i això, considera que els gestos del govern central han servit més per “preservar els llocs de treball existents que no pas per crear-ne de nous”. L’OCDE també dóna el seu vistiplau al fons d’inversió local, que creu que ajudarà a salvar 400.000 llocs de treball.

La vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, va saludar ahir aquestes previsions, que va considerar que certifiquen que el punt “més agut de la crisi ja ha passat”. No obstant, les conclusions de l’informe deixen lloc a un optimisme menor i apunten que la taxa d’atur espanyola serà la més elevada de tots els països desenvolupats. L’OCDE recomana una vegada més un canvi en el model productiu espanyol, que considera que depèn excessivament del sector de la construcció i el turisme.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

La Paeria convocarà una cimera per impulsar la capitalitat hortofructícola de Lleida

Lleida
Economia

Bones perspectives de collita de la figa d’Alguaire gràcies a les altes temperatures

Alguaire
Economia

L’Ajuntament tanca sis parades dels antics ocellaires de la Rambla

Barcelona
unió europea

Brussel·les revisa a la baixa els aranzels als cotxes elèctrics xinesos

barcelona
Economia

Tercer any de mala collita de fruita seca al Camp de Tarragona

Tarragona
economia

L’alça del dèficit comercial alerta les empreses exportadores

barcelona
GIRONA

El PSC manifesta la seva preocupació per l’impacte de la ZBE en els comerços

GIRONA
ECONOMIA

La Paeria assessora en un any més de 100 veïns interessat a crear una empresa

LLEIDA
Tribuna

Entenent la nostra irracionalitat diària

PROFESSOR ECONOMIA I EMPRESA UNIVERSITAT DE GIRONA, EMPRENEDOR I EXPERT EN GESTIÓ DE CRISI I DESENVOLUPAMENT DE NEGOCI