Economia

L'euríbor abaratirà les hipoteques 500 euros l'any

Tot i que els usuaris noten la caiguda en les seves quotes, no s'ha traslladat en la seva totalitat als préstecs

L'euríbor, tipus d'interès al qual es concedeixen la majoria de les hipoteques a Catalunya, tancarà març en la cota de l'1,21%, de manera que sumarà el tercer mes consecutiu de descensos, després que l'indicador trenqués el desembre una tendència baixista de catorze mesos.

L'índex s'acosta cada vegada més al que han fixat la majoria dels experts, l'1,20%. Tot i això, malgrat que continua baixant, ha moderat sensiblement la seva caiguda, ja que des de començament d'any només ha baixat en 0,03 centèsimes, davant del retrocés d'1,54 punts que va registrar en els tres primers mesos del 2009.

La caiguda de l'euríbor el març abaratirà un altre cop les hipoteques i els usuaris podrien notar un descens d'aproximadament 41 euros mensuals i de 500 euros l'any. Així, per a una hipoteca mitjana de 120.000 euros, a un termini de 25 anys i amb un diferencial de 0,80%, les famílies pagaran 509 euros, respecte dels 550 que aportaven el març de 2009. En el cas de les hipoteques amb revisió semestral, la caiguda serà de només de 7 euros, i la retallada anual no arribarà a 100 euros.

Tot i que el descens serà cada vegada menor, els analistes subratllen que el retard en la pujada de tipus d'interès, prevista per a principis del 2011, permetrà a l'indicador allargar la tendència baixista fins a l'estiu.

A partir d'aquesta data, consideren que l'indicador podria mantenir-se per començar a pujar a finals d'any o principis del 2011, llevat que es produeixi algun fet que afecti el mercat interbancari que modifiqui aquest escenari.

En aquest sentit, el sector ja ha començat a descomptar la pujada dels tipus d'interès el pròxim any, la retirada de les mesures de liquiditat del Banc Central Europeu i els majors requeriments de capital.

Tot i que els usuaris noten la caiguda de l'euríbor en les seves quotes, no s'ha traslladat en la seva totalitat als préstecs perquè els bancs s'han vist obligats a elevar els seus diferencials, que en els dos últims anys han passat del 0,50% fins a l'1%.

Tot i això, algunes entitats ofereixen la possibilitat de reduir aquest diferencial amb una major vinculació, que passa per contractar productes com plans de pensions, targetes de crèdit o assegurances de vida.
 l'increment de la morositat obliguen la banca a ser més prudent.

La retallada de les hipoteques permetrà mitigar en part la pujada de l'IVA, que previsiblement s'aplicarà a partir del juliol, i que afectarà també l'habitatge. Segons un estudi de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), la pujada d'aquest impost del 16% al 18% en el tipus general i del 7% al 8% en el reduït, podria costar al voltant de 290 euros a l'any a cada família si les empreses decideixen repercutir-ho en els preus.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.