Economia

El BCE pressiona Zapatero per abaratir l’acomiadament

Trichet ataca una protecció social “excessivament onerosa” per a les empreses i urgeix una reforma laboral. Alerta que Espanya s’ha endeutat al límit preu Creu que els tipus a l’1% estan al nivell “adequat”

Havia escoltat la petició dels llavis de la patronal i del Banc d’Espanya, però ahir José Luis Rodríguez Zapatero es va topar amb el Banc Central Europeu (BCE) sumant-se també al cor de veus que a Espanya li reclamen una reforma del mercat laboral que abarateixi l’acomiadament davant la passivitat del diàleg social. A Madrid, on va participar en un dinar col·loqui, el governador del BCE, Jean-Claude Trichet, va reclamar una reforma laboral que faciliti l’acomiadament i posi fi a un sistema de protecció social “excessivament onerós” per a les empreses.

Si bé el receptari de Trichet era conegut, és el primer cop que el vindica a Espanya en plena recessió. Davant la separació entre fixos protegits i temporals desemparats, el banquer central proposa una contractació més dinàmica que acabi amb l’“excessiva rigidesa”. I, davant els dos contractes amb acomiadaments de 33 i 45 dies per any treballat, abraça la tesi de CEOE d’instaurar un nou model indefinit amb indemnització inicial de 8 dies i progessiva fins a un màxim de 20. “No pretenc espantar ningú, però aquesta idea seria bona i s’hauria d’analitzar”, sosté.

L’altra obsessió del BCE són els salaris. Segons Trichet, s’han d’eliminar les clàusules de revisió salarial i deixar d’indexar-les a l’objectiu d’inflació (2%), precisament quan el risc que hi ha actualment és la deflació. “La present situació suggereix la necessitat d’una moderació dels salaris”, manté. En la negociació col·lectiva, per exemple, advoca per buscar acords empresa per empresa amb flexibilitat.

El BCE, que ausculta també els comptes públics, avisa que “Espanya no té marge per endeutar-se” després que el dèficit amenaci de desbordar enguany el 10% del PIB. Trichet aconsella “no afegir a les decisions que ja s’han pres res més” perquè l’estímul fiscal pot quedar en res si es frena la demanda.

Sobre el preu del diner, Trichet recorda la rebaixa de tipus en 325 punts bàsics des d’octubre i opina que l’1% actual és “adequat”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Solsona i Cardona impulsen el relleu generacional en comerços

Solsona
ECONOMIA

Preacord d’ERO a Vodafone, que es sotmetrà a votació de la plantilla

Barcelona
ECONOMIA

Barcelona ha executat el 47% dels 276 milions que gestiona dels Next Generation

Barcelona

El cost de la vida creix un 0,6% el juny a la demarcació

girona
ECONOMIA

Inici de la campanya de la pera a Ponent, amb una previsió de 15.000 tones

Els Alamús
economia

Els congressistes gaudiran de promocions i descomptes al comerç local

girona
economia

La Fundació Habitatge Social alerta del risc de la manca d’habitatge social

Barcelona
Economia

El govern acorda un préstec amb el BEI per fer 4.300 pisos de lloguer social

barcelona
Economia

La compravenda d’habitatges cau un 24,5% al maig

barcelona