Economia

“Demanarem al FROB els màxims recursos possibles”

Entrevista a Feliu Formosa, director general de Caixa Manresa

L’actual direc­tor gene­ral de Caixa Man­resa, Feliu For­mosa, està cri­dat a ser la mà dreta d’Adolf Todó en l’enti­tat que surti de la fusió entre les cai­xes de Cata­lu­nya, Tar­ra­gona i Man­resa. Els dos direc­tius van ini­ciar la seva relació pro­fes­si­o­nal a Banc Saba­dell fa vint anys, la van con­ti­nuar a Caixa Man­resa i la repren­dran ara a la nova enti­tat sor­gida de la fusió.

Caixa Man­resa té una enve­ja­ble moro­si­tat del 2,6 per cent, de les més bai­xes de les cai­xes d’estal­vis. Per què han deci­dit fusi­o­nar-se i no con­ti­nuar en soli­tari?
Podríem haver deci­dit con­ti­nuar en soli­tari sense tenir cap pro­blema, però ara en el món finan­cer calen enti­tats més grans i, en aquest sen­tit, el resul­tat de la inte­gració és millor. Les regu­la­ci­ons que afec­ten el sec­tor ten­dei­xen cap a un aug­ment de les ràtios de capi­tal, és a dir, dema­na­ran a les enti­tats un enfor­ti­ment dels seus balanços. Per acon­se­guir aquest capi­tal hau­rem d’acu­dir als mer­cats inter­na­ci­o­nals i només el trau­ran en bones con­di­ci­ons les enti­tats grans. Si haguéssim con­ti­nuat en soli­tari cada cop tindríem més dèficit de capi­tal per con­ce­dir préstecs i una dimensió més reduïda.

Per què la fusió amb les cai­xes de Cata­lu­nya i Tar­ra­gona i no amb les de Saba­dell, Ter­rassa, Man­lleu i Girona?
Perquè és subs­tan­ci­al­ment més gran. Ara serem el 20 per cent d’una caixa amb uns actius de 81.000 mili­ons i que serà la quarta de l’Estat. Pot­ser a altres cai­xes els cal més enda­vant afron­tar un nou procés de fusió per acon­se­guir la mida ade­quada, però a nosal­tres no perquè ja hem acon­se­guit la dimensió cor­recta.

Bona part del món local és reti­cent a aquest procés d’uni­ons per la pèrdua d’arre­la­ment ter­ri­to­rial que pot com­por­tar. Què faran per evi­tar això?
Que una caixa d’estal­vis es man­tin­gui arre­lada a un ter­ri­tori és un aspecte voca­ci­o­nal perquè no hi ha cap llei que ho garan­teixi. De fet, aquesta vocació ha de sor­gir de l’equip direc­tiu i arriba fins a l’últim empleat. Man­te­nir l’obra social lli­gada a un ter­ri­tori depèn en defi­ni­tiva dels mem­bres del con­sell d’admi­nis­tració.
Mal­grat tot, nosal­tres hem acon­se­guit que un 15 per cent del pres­su­post de l’obra social de la nova caixa sigui ges­ti­o­nat per la Fun­dació Caixa Man­resa.

El Banc d’Espa­nya con­si­dera que a la nova caixa li sobra un terç de la seva xarxa i del seu per­so­nal...
Nosal­tres encara no hem aca­bat de quan­ti­fi­car quan­tes ofi­ci­nes tan­ca­rem i quina reta­llada de per­so­nal es pro­duirà. Segu­ra­ment ho sabrem en els pro­pers dies, quan aca­bem d’ava­luar-ho.

Per tirar enda­vant l’ope­ració, quants diners dema­na­ran al Fons de Rees­truc­tu­ració Orde­nada Bancària (FROB)?
Dema­na­rem al FROB els màxims recur­sos pos­si­bles. Aquest fons és una opor­tu­ni­tat històrica per capi­ta­lit­zar les cai­xes d’estal­vis i nosal­tres l’apro­fi­ta­rem al màxim. Els recur­sos del FROB han de crear les bases d’un nou pro­jecte que sigui impor­tant i es con­ver­teixi en una referència.

¿La nova caixa que cre­a­ran serà molt dife­rent de les actu­als?
Caixa Man­resa serà molt dife­rent de com és ara perquè tin­drem l’opor­tu­ni­tat d’afe­gir tot tipus de ser­veis i bus­car uns cli­ents als quals ara no podem arri­bar. En fons d’inversió, per exem­ple, podrem com­ple­tar la nos­tra àmplia gamma amb pro­duc­tes de totes les cate­go­ries que ara no podem ofe­rir perquè tenim una demanda molt reduïda. La nos­tra ambició és con­ver­tir-nos en un proveïdor de tota mena de ser­veis finan­cers.

¿La fusió que han començat les cai­xes de Cata­lu­nya, Tar­ra­gona i Man­resa està oberta a altres enti­tats?
Con­cep­tu­al­ment sí, però això podria ser a llarg ter­mini perquè ara volem estar enfo­cats en l’actual procés.
Sem­bla que la nova enti­tat té plans per crear una nova marca, ¿no els sem­bla bé el nom de Caixa Cata­lu­nya?
Del que es tracta és de crear un nou nom que ens repre­senti a les tres cai­xes. L’ope­ració s’ha donat din­tre d’un procés d’una certa igual­tat i, esclar, el nom de Caixa Cata­lu­nya repre­senta només una enti­tat i no les tres.
La marca Caixa Cata­lu­nya no està cre­mada, com s’ha dit. A nosal­tres ens agrada però un pro­jecte nou reque­reix un nom nou.

Vostè con­ti­nuarà tre­ba­llant en la nova enti­tat
Suposo que sí.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.