Economia

La caiguda dels ingressos multiplica per deu el dèficit previst de la Generalitat per al 2008

Dels 470 milions estimats s'ha passat als 4.862 acumulats. El conseller Castells anuncia un pla de mesures per "retallar" despeses i neutralitzar el dèficit d'aquest any

El conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, ha manifestat que el dèficit acumulat a finals del 2008 va arribar fins 4.862 milions, cosa que suposa multiplicar per deu el dèficit previst per la Generalitat per al 2008 que era de 470 milions. Tot i aquesta caiguda, que no es pot "minimitzar", el conseller ha destacat que la xifra significa el 2,38% del PIB, un percentatge de dèficit per sota de la majoria de governs de l'Estat i de la UE.

El conseller ha assenyalat que davant la magnitud del dèficit, el president de la Generalitat ha donat instruccions per dissenyar un pla de mesures concretes per "retallar" despeses i neutralitzar el dèficit del 2009, que estarà per sobre d'aquesta xifra.

La liquidació dels pressupostos de la Generalitat per al 2008 ha estat "clarament marcada" per al canvi de cicle econòmic, segons ha explicat el conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells.

Tot i la magnitud del dèficit, 4.862 milions, deu vegades més que el previst en els pressupostos de la Generalitat per al 2008, la xifra "no ens ha agafat per sorpresa", perquè el canvi de tendència del cicle econòmic registrat el 2008 ja anava deixant entreveure una forta caiguda dels ingressos que alimenten les arques de la Generalitat.

L'interventor general, Josep Maria Portabella, ha destacat durant la presentació que aquest és el primer pressupost de la Generalitat que es tanca amb un resultat inferior al pressupost inicial. Els drets liquidats van ser de 24.898 milions contra els 26.301 pressupostats, el 5,3% menys.

Els ingressos de la Generalitat s'originen bàsicament a través dels impostos generats en les operacions de transaccions de propietat immobiliària, matriculacions de vehicles i part cedida per l'Estat en l'impost de l'IRPF i de l'IVA, segons ha explicat el secretari general del Departament, Martí Carnicer.

Crisi immobiliària
Els Impostos per Transmissions Patrimonials (ITP), que grava la venda d'habitatges de segona mà, i l'impost d'Actes Jurídics Documentats (AJD), que grava les vendes d'habitatges nous, tots vinculats a la crisi immobiliària, han ingressat 1.743 milions, cosa que suposa recaptar 2.088 milions menys als pressupostats, una caiguda del 54,5% en relació amb el pressupost del 2008 i el 45,5% menys que els ingressos efectius per aquest concepte el 2007.

D'altra banda, l'impost sobre determinats mitjans de transport o l'impost de matriculació de vehicles, on la Generalitat rep una part cedida pel govern espanyol, ha recaptat 235 milions, cosa que significa una caiguda del 48,7% en relació amb la quantitat pressupostada, i del 42,5% menys que la recaptació rebuda durant la liquidació de l'exercici del 2007.

Pla d'ajust
Antoni Castells ha informat que davant el comportament dels comptes públics, i després d'una conversa amb el president de la Generalitat, José Montilla, s'han donat "instruccions" des de Presidència per aplicar les "estisores" i posar en marxa un pla d'ajust de la despesa que estarà enllestit durant les pròximes setmanes.

El conseller no ha volgut informar sobre per on s'aplicarà "la tisora" i quins sectors o departaments patiran més aquest ajust. Preguntat sobre si la partida d'inversions sortirà perjudicada, el conseller ha recordat que "en principi" la filosofia de la Generalitat és mantenir l'esforç inversor per fer front a la caiguda de l'activitat econòmica i neutralitzar els efectes socials que està provocant la recessió i l'increment de l'atur.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Preacord d’ERO a Vodafone, que es sotmetrà a votació de la plantilla

Barcelona
ECONOMIA

Barcelona ha executat el 47% dels 276 milions que gestiona dels Next Generation

Barcelona

El cost de la vida creix un 0,6% el juny a la demarcació

girona
ECONOMIA

Inici de la campanya de la pera a Ponent, amb una previsió de 15.000 tones

Els Alamús
economia

Els congressistes gaudiran de promocions i descomptes al comerç local

girona
economia

La Fundació Habitatge Social alerta del risc de la manca d’habitatge social

Barcelona
Economia

El govern acorda un préstec amb el BEI per fer 4.300 pisos de lloguer social

barcelona
Economia

La compravenda d’habitatges cau un 24,5% al maig

barcelona
Husamm Dabbagh
FUNDADOR DE BIOPHENOLICS

“Hem creat l’eina contra l’envelliment prematur”