Economia

El govern estudia complementar l'ajuda per als aturats que ja no cobren cap subsidi

El ministre de Treball, Celestino Corbacho, anuncia que el consell de ministres aprovarà aquest dijous una nova ajuda perquè els aturats que esgotin la prestació puguin cobrar 420 euros mensuals durant sis mesos

La Generalitat estudia complementar econòmicament l'ajuda que rebran els aturats que ja han exhaurit el subsidi de desocupació.

I  és que, segons ha anunciat el ministrte de Treball, Celestino Corbacho, el govern espanyol té previst aprovar aquest dijous una paga de 420 euros al mes per a totes les persones que s'hagin quedat sense feina, hagin acabat l'atur i, per tant, ja no cobrin cap mena d'ajuda.

En aquest context, el govern avalua una possible ajuda extra com recull el Pacte d'Entesa firmat pel PSC, ERC i ICV-EUiA. Tot i que la iniciativa s'hauria de vincular, segons el govern, a la formació, per garantir que la persona que la rebi pugui tornar més ben preparada al mercat de treball.

Des del sindicat Comissions Obreres han demanat que el complement de la Generalitat sigui de 140 euros, amb l'objectiu que la prestació final que rebi la persona sigui de 560 euros, xifra encara inferior als 624 euros del salari mínim fixat pel mateix govern espanyol.

Aquesta ajuda als aturats que hagin esgotat la protecció i no disposin d'ingressos beneficiarà més de 300.000 persones i entrarà en vigor a mitjans d'aquest mes, amb efectes retroactius des de l'1 d'agost, segons ha anunciat el ministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho.

Aquesta mesura serà aprovada demà al consell de ministres extraordinari que celebren els membres del govern espanyol, complint amb l'anunci que va fer el cap de l'executiu espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, poc després la ruptura del procés de diàleg social.

Un període de 6 mesos

Corbacho ha subratllat que els desocupats que hagin esgotat prestacions i subsidis i no tinguin rendes podran percebre aquesta ajuda, de 420 euros mensuals, durant un període de sis mesos, evitant així que "quedin desemparats des del punt de vista de la protecció social".

El perceptor d'aquesta renda, ha explicat el ministre, assumirà el compromís amb el servei públic d'ocupació de la seva comunitat autònoma de participar en un itinerari de formació i ocupació.

El cost de l'ajuda superarà els 400 milions d'euros, que es finançaran directament amb càrrec al Servei Públic d'Ocupació i als Pressupostos Generals de l'Estat.

Així, Corbacho ha destacat que l'objectiu d'aquesta iniciativa, la durada de la qual no acaba de convèncer els sindicats, "no és el de fer un subsidi, sinó el de donar una renda de protecció perquè les persones que la rebin tinguin accés a una formació i puguin tornar a l'ocupació com més aviat millor".

Tot i que cada perceptor només podrà rebre l'ajuda durant un màxim de mig any, el govern espanyol mantindrà en vigor aquest programa d'ajudes durant més temps. De fet, la seva permanència estarà condicionada a l'evolució de l'atur i de les condicions econòmiques.

"Sembla raonable mantenir-lo si la crisi no s'acaba en sis mesos o si comença a ser superada però continuen els seus efectes sobre l'ocupació, que acostuma a anar una mica més lenta. Per tant, sis mesos per a la persones, que no per al programa", ha precisat el ministre.

Efectes retroactius
Així, la norma que s'aprovarà aquest dijous habilita el govern espanyol per anar prorrogant aquest programa d'ajudes en la mesura que els índexs de conjuntura econòmica segueixin sent negatius. El Reial decret que regula aquesta ajuda entrarà en vigor "a partir del 14 d'agost", tot i que Corbacho ha puntualitzat que tindrà efectes retroactius des del primer de mes.

Alhora, Corbacho ha recordat que, de la mateixa manera que s'ha fet en altres països, moltes mesures que s'han anat adoptant són conjunturals, de manera que una vegada finalitzades, el que s'ha invertit en elles podrà dedicar-se a donar una resposta nova a una altra conjuntura o circumstància del moment. Com a exemple, el ministre ha posat les ajudes a l'automòbil.

"Arribarà un dia que quan el sector de l'automòbil es recuperi i arribi a una certa normalitat, no serà raonable que dels impostos dels ciutadans en donem una part a altres ciutadans perquè es comprin un cotxe", una cosa que, segons ha dit el ministre, tothom entén que es faci en aquest moment de crisi per impulsar aquesta indústria.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Solsona i Cardona impulsen el relleu generacional en comerços

Solsona
ECONOMIA

Preacord d’ERO a Vodafone, que es sotmetrà a votació de la plantilla

Barcelona
ECONOMIA

Barcelona ha executat el 47% dels 276 milions que gestiona dels Next Generation

Barcelona

El cost de la vida creix un 0,6% el juny a la demarcació

girona
ECONOMIA

Inici de la campanya de la pera a Ponent, amb una previsió de 15.000 tones

Els Alamús
economia

Els congressistes gaudiran de promocions i descomptes al comerç local

girona
economia

La Fundació Habitatge Social alerta del risc de la manca d’habitatge social

Barcelona
Economia

El govern acorda un préstec amb el BEI per fer 4.300 pisos de lloguer social

barcelona
Economia

La compravenda d’habitatges cau un 24,5% al maig

barcelona