Economia

Agrupació Mútua, intervinguda

El ministeri substitueix el consell d’administració de l'asseguradora catalana i nomena dos administradors provisionals contra el parer de la Generalitat

El 29 de juliol l’AVUI ho va avançar: el ministeri d’Economia havia obert una inspecció a Agrupació Mútua després que l’auditora BDO qüestionés els seus comptes i recomanés un ajust comptable de 60 milions d’euros. Ahir, després d’haver estudiat les al·legacions i el pla de viabilitat que el consell d’administració presidit per Josep González va posar sobre la taula del ministeri, la direcció general d’Assegurances estatal va ser implacable: substitució del consell d’administració i nomenament de dos administradors provisionals independents, Jacint Boixasa i Sergio Gago.

A primera hora del matí, el director general d’Assegurances de l’Estat, Ricardo Lozano, es va reunir al consorci de compensació d’assegurances amb González i el vicepresident de l’entitat, Martí Parellada, que van ser nomenats en el seu càrrec el passat 7 de setembre per substituir el buit ocasionat per la dimissió de Fèlix Millet per l’afer del Palau, per comunicar-los la seva destitució i la intervenció governamental. El comunicat oficial del ministeri apel·lava a “deficiències significatives de control intern i a la política d’inversions de l’enitat”. És a dir, subscrivia les observacions de l’auditora, que va recomanar l’ajust comptable milionari després d’estimar que la immobiliària participada en un 70% per la mútua, AMCI Habitat, estava a punt de fer fallida.

Tal com informava l’AVUI fa una setmana, el ministeri tenia dubtes sobre el pla de viabilitat dissenyat per González i Parellada amb el suport tècnic precisament de Boixasa, avui nomenat, sorprenentment, administrador de la mútua. Un Boixasa que va ser director general d’Sssegurances amb CiU i que ara treballa a la consultora de l’exconseller Francesc Homs, que González i Parellada van contractar.

Per tots aquests fets, la sorpresa ha estat majúscula. No només perquè s’hagi nomenat administrador de l’entitat l’home que estava treballant al consell d’administració –un treball que Lozano ha elogiat– sinó perquè totes les mesures adoptades fins ahir s’havien consensuat entre l’entitat, el ministeri d’Economia, i la conselleria d’Economia.

Homes del govern

Precisament, després que s’iniciés l’acta d’inspecció, el govern va expressar a Madrid la seva voluntat d’evitar en qualsevol cas la intervenció de la mútua, pel dany que això representava per al mapa assegurador català. És per això que el conseller d’Economia, Antoni Castells, d’acord amb el ministeri, va demanar a González i Parellada, membres del consell d’administració d’Agrupació Mútua, que es fessin càrrec de l’entitat. Tot semblava lligat. I és per això que tant González com Parellada van assumir a principis de setembre l’encàrrec.

Tanmateix, i sense consultar el govern, que es va assabentar ahir, poc abans de la reunió entre el ministeri i González i Parellada, de la intervenció de la mútua –encara que fonts d’Economia desmentien aquest fet i asseguraven que n’estaven del tot informats–, Lozano es va presentar a Barcelona amb la determinació de carregar-se el que havia pactat amb el consell d’administració i el govern i nomenar uns administradors provisionals. Si el juliol va ser funest per a Agrupació Mútua, el 16 d’octubre figurarà en lletres vermelles al calendari de l’entitat i al del govern català, que ha vist com tots els esforços que va fer han estat en va. O així ho ha considerat Madrid.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.