Economia

El nombre de pisos per vendre s'ha multiplicat per deu en dos anys

El president de l'Associació de Promotors de Barcelona, Enric Reyna, ha donat a conèixer l'estoc d'habitatges sense vendre que hi ha a Catalunya, una dada que vol acabar amb anteriors xifres excessivament elevades i sense fonament, segons ha explicat el promotor. L'estudi indica que a Catalunya hi ha 65.442 habitatges sense vendre per la manca de finançament bancari, un estoc que podria començar a reduir-se en el primer trimestre del 2010 si es manté el ritme de transaccions dels últims mesos del 2008.

Reyna ha dit que el primer trimestre del 2007 es va començar a alimentar un estoc d'habitatges que no trobaven comprador per la manca de finançament bancari. En aquelles dates, hi havia 6.600 habitatges sense vendre a Catalunya, ara aquesta xifra s'ha instal·lat en poc més de 65.000, cosa que significa que l'estoc s'ha multiplicat per deu en dos anys.

Per demarcacions, 34.530 habitatges sense sortida comercial, el 53%, són a Barcelona; 17.472, el 27%, a Tarragona; 10.483, el 16%, a Girona; i finalment 2.957, el 4%, a Lleida. Reyna ha reclamat als bancs i les caixes un tracte igual per a tots i no més avantatjós per als compradors d'habitatges procedents de la morositat.

La sortida de la crisi, que al mes de desembre va sumar un total de 90.000 aturats en el sector, es podria produir de manera asimètrica en el conjunt del territori català.

El calendari d'aquesta sortida de l'actual conjuntura de bloqueig del sector seria per al conjunt de Catalunya a partir del primer trimestre del 2010, mentre que a la conurbació de Barcelona es podria avançar al tercer trimestre d'aquest any i a la ciutat de Barcelona la reducció de l'estoc es podria iniciar el segon semestre del 2009.

Mesures per facilitar la compra
Per donar sortida a l'actual estoc de pisos en venda i poder reprendre l'activitat constructora, els promotors proposen a administracions i entitats financeres l'aplicació d'una sèrie de mesures dirigides, principalment, als compradors.  Demana, per exemple, que els governs estatal o autonòmic garanteixin a les entitats de crèdit els préstecs complementaris del 20% que requereixen els compradors d'un habitatge per poder arribar a la totalitat del preu de venda, ja que ara bancs i caixes només atorguen fins al 80% del cost.

D'aquesta manera, els ciutadans només haurien de cobrir les despeses d'IVA, notaria i registre, entre d'altres, que suposen un 10% del preu total d'un habitatge.

Reyna ha criticat molt durament les entitats bancàries per oferir als clients que compren pisos de la seva cartera immobiliària unes condicions financeres millors que a la resta de ciutadans que sol·liciten una hipoteca. "Poden vendre al preu que vulguin, però el que no entenem ni admetem és que no ofereixin a tothom les mateixes condicions", ha declarat Reyna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.