Economia

Quart dia consecutiu de pèrdues a les borses europees

l'Íbex cau gairebé un 3%, arrossegat pel continu temor que l'Estat espanyol visqui una situació similar a la de Grècia

Un dia més aquesta setmana les borses europees han registrat pèrdues. A Madrid, l'Íbex 35 ha sumat avui la seva quarta jornada de fortes caigudes, la cinquena més forta de l'any, en tancar amb un descens del 2,93%, que l'ha situat en els 9.352,6 punts. Així, el selectiu acumula un descens del 10,86% en el que portem de setmana i la reculada anual supera ja el 21,16%.

En el parquet madrileny, el selectiu ha assolit vèncer els números vermells durant alguns moments de la sessió, impulsat per la forta demanda que ha tingut l'emissió de bons del Tresor Públic espanyol malgrat que la seva col·locació és més cara que fa un any, però la confiança dels inversors encara és feble i de seguida opten per fugir del mercat.

La declaració del president del Banc Central Europeu (BCE), Jean-Claude Trichet, que ha afirmat avui que la situació d'Espanya i Portugal no és comparable a la de Grècia, no ha impedit que l'Íbex patís una nova sessió de caigudes, arrossegat pel continu temor que Espanya visqui una situació similar a Grècia. A la por que ahir es va instal·lar en el mercat després de l'advertiment de Moody's sobre una possible rebaixa del rating de Portugal, s'ha sumat avui el missatge llançat pel Fons Monetari Internacional, que ha ressaltat la necessitat que Espanya adopti mesures contra el dèficit.

L'Íbex només ha acabat amb dos valors en positiu, BME (+0,19%) i Gas Natural (+0,04%). Per contra, els majors descensos han estat per al sector de la construcció i la banca, després de la publicació d'un informe sobre Moody's, que alerta del contagi de la crisi grega a la banca europea. Sacyr Vallehermoso s'ha situat al capdavant dels descensos (-7,82%), seguida de Banco Popular (-5,67%), Ferrovial (-5,42%), FCC (-5,39%), BBVA (-4,76%), Banc Santander (-4,59%), Bankinter (-4,35%) i (-3,94%). Repsol YPF, per la seva banda, ha cedit un 2,45%, Iberdrola, un 2,44% i Telefònica, un 2,33%.

La Borsa de París ha tancat avui a la baixa i el seu índex de referència, el CAC-40, ha cedit un 2,20% per acabar en 3.556,11 punts.

L'índex DAX 30 de la Borsa de Frankfurt ha cedit fins a 50,19 unitats, l'equivalent a un 0,84%, fins als 5.908,26 punts.

La Borsa de Valors de Londres ha tancat avui a la baixa, i el seu índex principal, el FTSE-100, ha retrocedit 80,94 punts, l'1,52%, per acabar en 5.260,99 unitats.

La Borsa de Lisboa ha tancat amb una caiguda del 2,60%, que ha situat el seu principal índex, el PSI-20, en 6.808,37 punts.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.