Economia

Salgado diu que l'augment d'impostos beneficia els treballadors i creu que els ajuntaments també han de fer "sacrificis"

La vicepresidenta econòmica del govern espanyol no ha volgut concretar l'augment d'impostos, però sí que ha assegurat que suposarà un "esforç moderat" per als treballadors que revertirà en el seu benefici

La vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Elena Salgado, ha assegurat que l'augment d'impostos suposarà un "esforç moderat" i revertirà en benefici dels treballadors i de les persones més afectades per la crisi. Salgado també ha recordat que tot i que encara no s'ha reformat el finançament local, els ajuntaments disposen d'instruments que els aporten recursos. Fins ara, ha afirmat, la crisi s'ha traduït únicament en una reducció dels ingressos de l'Estat, i "és moment que els ajuntaments també facin un sacrifici". La vicepresidenta també ha assegurat que a diferència d'Alemanya i França, l'Estat ja ha superat la major part de l'ajust de l'ocupació.

La vicepresidenta econòmica del govern espanyol ha fet aquestes manifestacions a la sessió de control del Congrés dels Diputats marcada per l'absència de Zapatero, de viatge oficial als Estats Units, on un cop més el PP ha acusat l'executiu espanyol d'estar "improvisant" i arruïnant l'economia espanyola amb mesures "cares i inútils" com el Pla E o la llei d'economia sostenible, o bé amb un augment d'impostos, que segons els populars tan sols suposarà un augment de l'atur. La portaveu parlamentària del PP, Soraya Sáenz de Santamaría, ha afirmat que l'economia espanyola tornarà a anar bé quan l'equip de Zapatero abandoni la Moncloa.

Salgado no ha volgut concretar l'augment d'impostos, però sí que ha assegurat que suposarà un "esforç moderat" per als treballadors que revertirà en el seu benefici perquè servirà per cobrir les prestacions per desocupació i assegurar la cobertura social. "Els ajustos fiscals sí que afectaran els treballadors, però per al seu benefici", ha dit, perquè "l'increment de la recaptació serà essencial per poder pagar les prestacions de desocupació, garantir la despesa social i l'ajuda als més desafavorits". "L'esforç que sol·licitem als ciutadans –ha dit– revertirà en els ciutadans, particularment en els que ho estan passant pitjor".

Salgado també ha recordat que l'Estat ha posat en marxa mesures molt similars a les que han engegat Sarkozy a França o Merkel a Alemanya, però a diferència d'aquests dos països, que ja registren creixement, l'Estat ja ha fet l'ajust de l'ocupació. La vicepresidenta també ha defensat els pressupostos generals de l'Estat per al 2010, que "són els que necessita l'economia espanyola" i parteixen "d'una previsió realista" de "l'austeritat" en els comptes públics de l'Estat.

Demana sacrifici als ajuntaments
Salgado també ha negat categòricament que el seu govern hagi incomplert els compromisos sobre el finançament local, i ha recordat que ha destinat als ajuntaments recursos especials perquè puguin afrontar aquest període de crisi, com per exemple l'ajornament en el pagament del deute amb l'Estat, el pla d'inversió local o el fet que en la segona fase d'aquest pla, dotada de 5.000 milions per al 2010, els ajuntaments puguin destinar el 15% dels recursos als seus compromisos en educació.

"No tindríem per què fer-ho –ha dit Salgado–, perquè part de l'exercici de governar és també ser coresponsable, i la coresponsabilitat fiscal dels ajuntaments passa també per patir, encara que sigui mínimament, les conseqüències de la crisi econòmica que estem complint". Salgado ha recordat que "fins al moment la crisi s'ha traduït únicament en una reducció dels ingressos de l'Estat", perquè "el 2009 les quantitats destinades als ajuntaments no han disminuït". Per tant, segons la vicepresidenta, "és moment, segurament també, que a ells també els arribi un sacrifici", tot i que "el compensarem perquè com ja hem anticipat el 15% del nou fons d'inversió local es podrà dedicar a compromisos d'educació".

El portaveu econòmic de CiU, Josep Sánchez Llibre, també s'ha mostrat crític amb la política econòmica del govern espanyol i l'ha acusat d'estar "enganyant" els autònoms en no aplicar acords assolits al Congrés dels Diputats sobre una rebaixa dels impostos als autònoms. "Encara que per a vostès el que s'aprova al Congrés sigui fum, per a CiU és sagrat, i seguirem en aquesta direcció perquè puguin rebaixar la imposició als comerciants i autònoms que tributen per mòduls", ha sentenciat.

Per contra, Salgado ha recordat que el compromís del govern era el de revisar els mòduls en funció de l'evolució dels rendiments declarats, i "de l'anàlisi d'aquest acord no se'n deriva que s'hagi de fer cap rebaixa, sinó que es farà si l'evolució dels rendiments reflecteix una caiguda menor que la de l'estimació directa".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.