Economia

Alerta proteccionista

Cimera del G-7

Davant de la crisi, és temptador aplicar mesures proteccionistes per incentivar la producció local, però això seria molt pitjor. Tal com està organitzada l'economia global, el proteccionisme comportaria a la llarga problemes més greus "no només per a les economies basades en l'exportació, sinó també per a les dinàmiques polítiques, ja que és un fenomen que comporta molta agressivitat", segons va advertir ahir el ministre d'Economia italià, Giulio Tremonti, en la roda de premsa posterior a la cimera del G-7 que s'ha celebrat a Roma divendres i dissabte.

Tremonti, però, no va considerar que les noves mesures anticrisi a França i als Estats Units siguin proteccionisme, tal com han denunciat altres països com el Japó.

A la trobada hi han participat els responsables d'economia i dels bancs centrals dels set països més desenvolupats del món més Rússia i havia de servir per donar les respostes a la crisi global.

Tremonti ha destacat "el consens" a què van arribar tots els reunits en dir que "calen noves normes per a un nou ordre econòmic coherent amb l'estructura del capitalisme i del mercat global".

Els canvis pactats, que és la proposta que el G-7 presentarà d'aquí a un mes a la cimera del G-20, es poden resumir en "més capital, més reserves i estàndards més rigorosos", segons les paraules de Mario Draghi, el president del Financial Stability Forum, que és l'òrgan del G-7 contra la crisi.

Conclusions
Això significa que els socis hauran de posar més diners sobre la taula per reactivar l'economia, crear més llocs de treball i recuperar la confiança a poc a poc. El document on apareixen les conclusions de la cimera diu: "Estem d'acord en un Fons Monetari Internacional (FMI) reforçat amb recursos addicionals; és crucial per respondre amb eficàcia i flexibilitat a la crisi actual".

També s'ha insistit molt a incrementar el control: "Transparència vol dir que tots els bancs han de declarar els actius tòxics dels seus balanços", va advertir Draghi. En aquesta mateixa línia, s'ha proposat també "regular els hedge funds i els altres fons d'inversió privats".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.