Economia

Escepticisme al G-20

Economia

Els líders dels països desenvolupats i de les economies emergents començaven ahir a Washington la cimera del Grup dels Vint que ha de servir per posar les bases per a la reforma del sistema financer internacional. El G-20 tractarà de trobar mesures per fer front a la crisi econòmica actual, la més greu de les últimes dècades, i si és necessari canviar les regles del mercat per prevenir futures crisis.

Però sembla difícil que en dos dies els mandataris internacionals trobin la recepta màgica i s’esperen pocs resultats concrets per les diferents posicions dels països que hi participen. Fins i tot el director gerent de l’FMI, Dominique Strauss-Khan, ha admès que “les coses no canviaran de la nit al dia”. La cimera, però, pot ser el punt de partida. Ja està pactada una segona reunió al febrer o al març al Regne Unit.

El president dels EUA, George W. Bush, a punt de deixar el càrrec, actua d’amfitrió. En vigílies de la trobada ja va deixar clar quins són els seus objectius: adoptar mesures “raonables” però en tot cas no reinventar un sistema, el del lliure mercat, que segons Bush no ha estat el causant de la crisi. El president nord-americà va advertir dels perills de la regulació dels mercats, cosa que xoca amb les posicions d’alguns països europeus, com França, que defensa un nou sistema de regulació del sector financer. Però Washington veu aquestes reformes amb escepticisme. Els països emergents, al seu torn, acudeixen a la cita amb l’objectiu d’aconseguir més representació en els òrgans internacionals.

La cimera va començar ahir amb un sopar i avui tindran lloc les reunions plenàries que conclouran amb una declaració institucional de Bush. El president electe dels EUA, Barack Obama, no assistirà a la cita per no interferir-hi però ha enviat dos emissaris, l’exsecretària d’Estat Madeleine Albright i l’excongressista republicà, Jim Leach, que establiran els primers contactes del nou govern dels EUA. No en va, serà Obama qui heretarà la crisi econòmica i precisament la seva absència impedeix que surtin resultats concrets de la trobada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Unió Europea

Brussel·les estudia multar la xarxa social X per incomplir la Llei de serveis digitals

Barcelona
economia

En marxa el sistema per nodrir d’energia elèctrica els vaixells de la zona de contenidors del Port de Barcelona

Barcelona
economia

Els preus s’apugen sis dècimes a les comarques gironines al juny

girona

Impuls per activar la primera fase del canal Xerta-Sénia a finals d’any

Xerta
economia

Els usuaris del metro creixen un 6% al maig, i superen els 43 milions

Barcelona
turisme

Casa Batlló rep 1,5 milions de visitants el 2023 i supera els 50 milions de facturació

barcelona
política

Catalunya lidera la captació de fons Next Generation a l’Estat

barcelona

Granollers activa un pla per promoure el comerç urbà

Granollers

Eurecat i GironaHub impulsen la generació de start-ups tecnològiques

GIRONA