Economia

CiU i ERC valoren la participació del 25-A, mentre el PSC diu que això no defensa l'Estatut

La federació i els republicans adverteixen que no es pot ignorar mig milió de ciutadans, però es disputen el protagonisme en la jornada de diumenge. Els socialistes retreuen a Mas que entre les seves propostes no hi figuri la independència

El portaveu del PSC, Miquel Iceta, afirma que la tercera onada de consultes per la independència, realitzades aquest diumenge a 200 municipis catalans, no s'ha de considerar com una manera de defensar l'Estatut davant del Tribunal Constitucional (TC) perquè el seu objectiu "és un altre". Iceta ha advertit que les consultes no poden alterar el paper de les institucions per defensar l'Estatut davant una eventual retallada.

Iceta ha mostrat la seva "estranyesa" pel fet que Convergència i el seu candidat a la Generalitat es declarin independentistes davant les consultes i després Artur Mas es presenti a les eleccions amb un projecte que no recull la independència de Catalunya. El dirigent del PSC ha deslligat aquest suport escàs a les consultes del que pugui ser el sentiment català per la falta d'una sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut.

Iceta s'ha limitat a apuntar que "probablement" ni tan sols tots els independentistes han acudit a votar a les consultes. El PSC ha constatat que als ajuntaments en què governa ERC hi ha hagut més participació ciutadana que en els dirigits per Convergència. No obstant, ha constatat que, a mesura que s'acosten als grans nuclis de població, la participació baixa.

Miquel Iceta ha acusat Artur Mas d'"amagar" la veritable naturalesa del seu projecte polític. "Els seus principis són incompatibles amb els vots que vol guanyar", ha sentenciat, i ha expressat la seva "estranyesa" davant de partits que són independentistes quan hi ha consultes, però que no la inclouen en el seu projecte.

Per la seva banda, ERC considera "un èxit" que les consultes hagin aconseguit mobilitzar fins ara "gairebé mig milió de catalans" i, per això i més enllà dels percentatges de participació en cada municipi, "tenen una magnitud que no es pot ignorar". Segons el portaveu d'ERC, Ignasi Llorente, la direcció independentista ha valorat la baixa participació registrada en alguns municipis i entén que "queda molta feina per fer" i que "cal estudiar la forma d'incidir millor en les grans ciutats, analitzant cas per cas".

El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran, ha demanat a ERC que no s'apropiï de les consultes perquè són la manifestació d'una "expressió popular" impulsada per plataformes cíviques, i no pels partits. Segons Duran, no es pot menystenir les dades de participació ciutadana en les consultes perquè "són l'expressió de la democràcia, tot i que ha deixat clar que no tenen valor legal. Si el tinguessin --ha afegit--, segurament augmentaria el percentatge de participació.

El coordinador general d'EUiA, Jordi Miralles, ha afirmat sobre les consultes independentistes de diumenge, que "tots han de prendre nota dels resultats: els que les magnifiquen i els que les menyspreen". Després de manifestar el respecte d'ICV-EUiA"a tot procés democràtic i participatiu", Miralles ha afirmat que allò que "més uneix la ciutadania de Catalunya, les seves forces polítiques, les entitats socials i les institucions és, davant d'una sentència del TC, la defensa del que va aprovar el poble de Catalunya de manera democràtica, que és l'Estatut".

Els promotors de les consultes han rebut suport d'altres col·lectius, com la secretària de comunicació d'Eusko Alkartasuna, Ikerne Badiola, que ha felicitat el poble català per donar un exemple de "maduresa democràtica" i expressar "lliurement el model de futur que volen per al seu país" després dels referèndums celebrats. Badiola, que ha participat activament en la consulta com a observador internacional, ha afegit que han "pres nota" d'uns referèndums que "tard o d'hora se celebraran també a Euskal Herria".

Badiola ha manifestat també que al País Basc "és necessari la feina en comú de tots els sobiranistes" per "avançar cap a la normalització" i la "pacificació", cosa que "implicaria la celebració d'una consulta".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Laboral

Els treballadors de la planta de compostatge Secomsa, de Botarell, ajornen la vaga

Botarell
àFRICA

Descobreixen a Botswana el segon diamant més gran de la història

Barcelona
Estats Units

Les actes de la Fed suggereixen que al setembre podria rebaixar els tipus d’interès

Economia

CCOO manté la vaga al Port Olímpic coincidint amb la Copa

Barcelona
Comerç

La Xina investigarà els subsidis a les importacions de lactis europeus

Barcelona
ECONOMIA

La Paeria convocarà una cimera per impulsar la capitalitat hortofructícola de Lleida

Lleida
Economia

Bones perspectives de collita de la figa d’Alguaire gràcies a les altes temperatures

Alguaire
Economia

L’Ajuntament tanca sis parades dels antics ocellaires de la Rambla

Barcelona
unió europea

Brussel·les revisa a la baixa els aranzels als cotxes elèctrics xinesos

barcelona