Economia

La crisi engreixa el compte dels advocats d'ofici

LA CRISI DÓNA FEINA (2)

La crisi econòmica ha generat més atur, més acomiadaments improcedents, i en conseqüència, una situació financera més precària per a les famílies, que poden trobar-se incapaces de fer front als pagaments. Aquest quadre, que se suma a una major conflictivitat social i a un increment moderat de la petita delinqüència, ha disparat les sol·licituds d'assistència jurídica gratuïta a Catalunya, segons constata el Col·legi d'Advocats de Barcelona. De fet, els seus advocats han rebut un 48% més de sol·licituds de servei durant els sis primers mesos del 2008 que el mateix període del 2007.

Les demandes per impagats que interposen els bancs, les caixes d'estalvi i les empreses de refinançament i crèdits ràpids, així com les ordres de desnonament i les denúncies d'un dels cònjuges per impagament de la pensió en cas de separacions o divorcis amb fills, encapçalen la llista de serveis més demandats dels advocats d'ofici.

“La reducció brusca del poder adquisitiu de moltes famílies en època de crisi condueix a situacions d'impagament que no tenen solució immediata, de manera que les entitats financeres no s'esperen i denuncien el client, que òbviament no té altra alternativa que recórrer a la justícia gratuïta. Aleshores s'inicia un procés que pot acabar en desnonament o en l'embargament dels béns”, explica Verònica Romero, adscrita al torn d'ofici del Col·legi d'Advocats de Sant Feliu de Llobregat en qüestions civils i penals.

Aquesta lletrada apunta que les reclamacions d'impagats han augmentat prop d'un 30% en aquest col·legi. Des del 2007 fins ara, també s'ha produït un increment força notable de clients que sol·liciten assistència gratuïta per reclamar el pagament de pensions alimentàries en sentències de separacions o divorcis.

En aquest sentit, Romero considera que “probablement l'administració no ha previst correctament que l'increment de ciutadans immigrats augmenta el segment de ciutadans amb dret a aquesta assistència, ja que generalment presenten recursos econòmics escassos, tenen més dificultats per accedir a crèdits ordinaris i a feines estables”.

En la mateixa línia, el Col·legi d'Advocats de Barcelona ha advertit que hi ha el perill que els jutjats socials de la capital catalana es col·lapsin el 2009 si segueix el ritme de creixement de demandes d'aquest àmbit. Per accedir a la justícia gratuïta, la llei estableix que els ingressos mensuals de la persona física no poden superar el doble del salari mínim interprofessional, és a dir, 1.200 euros

Les fallides d'empreses també donen diners
Durant el tercer trimestre del 2008, a Catalunya han presentat concurs de creditors –l'antiga suspensió de pagaments– 165 empreses, que són el 20% del total d'expedients presentats a l'Estat. Com que les societats no tenen dret a assistència jurídica gratuïta, les empreses no tenen cap altre remei que acollir-se als concursos de creditors i pagar un advocat privat per intentar aconseguir una declaració d'insolvència. Així doncs, una oportunitat d'or per als advocats especialitzats en dret mercantil.

Si bé és cert que els advocats adscrits a un torn d'ofici i a determinades especialitats estan fent l'agost amb la crisi, en l'àmbit privat de la seva activitat es troben amb els efectes negatius d'aquesta crisi. Els casos privats s'han reduït molt, i els clients també paguen amb retard els serveis contractats. “Una part important dels clients encara deu diners a l'advocat quan acaba el procediment, i només ens queda l'opció de reclamar-los els honoraris a través del jutjat”, reconeix Verònica Romero.

La Generalitat, la gran perjudicada
L'increment de sol·licituds d'assistència jurídica gratuïta però, repercuteix de manera directa en els comptes públics, ja que és la Generalitat qui paga els honoraris dels lletrats que fan el torn d'ofici. De fet, l'ofec de l'administració catalana en matèria de justícia ja va començar el 2007, moment en què els advocats van començar a rebre els pagaments amb retard o fraccionats. El més habitual és que l'administració pagui entre el 70% i el 90% dels honoraris d'un mes i deixi per al següent la resta, que es va acumulant amb els deutes anteriors.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.