Economia

L'obra pública encara caurà més a Catalunya l'any 2010

Els contractistes denuncien que la construcció d'infraestructures es reduirà un 25% aquest any i un 37,5% el següent. Lamenten el "fet diferencial inexplicable" respecte als països de la UE

Si les dades ja són prou negatives per al 2008 i el 2009, les previsions sobre l'evolució de l'obra pública per a l'any que ve són encara més desencoratjadores. La Cambra de Contractistes d'Obres de Catalunya (CCOC) va posar ahir de manifest la contundent caiguda en la construcció d'infraestructures al Principat que les diverses administracions calculen realitzar i que arriba al rècord del 37,5% davant dels greus problemes pressupostaris del sector públic.

Aquest comportament baixista encara és més important si es té en compte que aquest any ja s'ha ensorrat un 25% i que l'anterior havia reculat un 20%.

La Cambra de Contractistes, que dirigeix Rafael Romero, qualifica de "paradoxal" i de "fet diferencial inexplicable" el retrocés de l'obra pública a Catalunya en relació amb els Estats Units i els països de la Unió Europea. De fet, el pla E no ha servit ni per maquillar les xifres, ja que ha suposat un salvavides per a moltes pimes però no ha incidit sobre la competitivitat i productivitat del sistema econòmic.

A més, l'entitat expressa la seva sorpresa pel fet que l'ensorrament de la inversió en infraestructures coincideix amb el "creixent dèficit públic espanyol, aplicat, pel que es veu, a altres tasques més urgents".

La licitació d'obres de gener a novembre del 2009, és a dir, els contractes que el sector públic vol executar en els mesos següents, s'enfonsen a una velocitat sense precedents.

Licitacions sota mínims
L'administració central de l'Estat ha licitat un 52,4% menys en aquest període que un any abans, mentre que en el cas de la Generalitat ha estat del 51,1%. La reculada històrica de les licitacions promogudes per les administracions central i catalana fan preveure moments delicats per a les empreses del sector.

L'extrema debilitat del sector públic se suma a la forta crisi que travessa el sector residencial, que patirà una caiguda del 50% aquest any i del 45% el 2010. També ha aportat dades d'aquesta evolució el ministeri d'Habitatge, segons el qual el nombre de pisos iniciats a l'Estat espanyol al tercer trimestre va arribar als 33.140, un 47,2% menys que un any abans.

Respecte al segon trimestre, la taxa de variació és més suau, del 19,6%. El trimestre passat es va començar la construcció de 16.466 habitatges de protecció oficial, cosa que suposa una baixada del 18,3% respecte al mateix període del 2008.

La nova edificació d'habitatge lliure es va reduir un 60,8% a Espanya respecte al tercer trimestre de l'any passat, fins a arribar als 16.674 immobles. Pel que fa a les obres acabades, de juny a setembre es van comptabilitzar 83.524 habitatges lliures, un 40,5% menys que un any abans. Els pisos protegits acabats van ser 16.062, amb un retrocés del 23,5%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Preacord d’ERO a Vodafone, que es sotmetrà a votació de la plantilla

Barcelona
ECONOMIA

Barcelona ha executat el 47% dels 276 milions que gestiona dels Next Generation

Barcelona

El cost de la vida creix un 0,6% el juny a la demarcació

girona
ECONOMIA

Inici de la campanya de la pera a Ponent, amb una previsió de 15.000 tones

Els Alamús
economia

Els congressistes gaudiran de promocions i descomptes al comerç local

girona
economia

La Fundació Habitatge Social alerta del risc de la manca d’habitatge social

Barcelona
Economia

El govern acorda un préstec amb el BEI per fer 4.300 pisos de lloguer social

barcelona
Economia

La compravenda d’habitatges cau un 24,5% al maig

barcelona
Husamm Dabbagh
FUNDADOR DE BIOPHENOLICS

“Hem creat l’eina contra l’envelliment prematur”