Economia

Espanya abaixarà el dèficit a costa d'augmentar el deute públic fins al 75% del PIB el 2012

El govern de Zapatero s'ha compromès amb la Comissió Europea a reduir la despesa al 3% del PIB el 2013

El govern espanyol ha remès a la Comissió Europea el seu pla per aconseguir reduir el dèficit públic al 3% del PIB el 2013, un compromís que veu viable encara que signifiqui que el deute públic augmenti en gairebé vint punts en tres anys i arribi a màxims el 2012, quan se situarà almenys en el 74,3%.

L'actualització del programa d'estabilitat 2009-2013 que el ministeri d'Economia ha enviat a la Comissió Europea conté les iniciatives de l'executiu espanyol per reduir dràsticament la despesa pública i tractar així d'anar disminuint el dèficit del conjunt de les administracions. Un dèficit que, en qualsevol cas, aquest any serà encara del 9,8% del PIB, 1,6 punts per sota de la xifra del 2009, i que el govern espanyol preveu que es redueixi al 7,5% el 2011 i el 5,3% el 2012, per arribar al 3% el 2013.

A més de les mesures d'acció immediata que modificaran la despesa prevista en el pressupost d'aquest any, el govern espanyol ha citat en aquest document el seu pla d'austeritat per als pròxims anys, les mesures fiscals de la futura llei d'economia sostenible i les dues grans reformes que planeja: la laboral i la del sistema de pensions.

El deute públic es va situar al tancament de l'any passat en el 55,2% del PIB, més de vint punts per sota de la mitjana de la zona euro, que va ser del 78,2%. El govern espanyol calcula que aquest any el deute públic arribarà el 65,9%, el 2011 al 71,9% i el 2012 al 74,3%. Aquest és l'"escenari central" que calcula l'executiu espanyol, encara que també ha fet estimacions amb diversos supòsits i riscos que, si es donessin, farien elevar el deute encara més.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.