Economia

La patronal catalana celebra que l'executiu de l'Estat s'hagi decidit a actuar

Foment del Treball adverteix que l'austeritat no ha de comprometre les inversions, Cecot demana a Zapatero que "no retrocedeixi" davant els sindicats i Pimec considera que arriben tard i demana que l'estalvi s'apliqui a les autonomies que reben més i no a les que paguen més

La patronal catalana Foment del Treball ha valorat positivament les mesures de reducció de la despesa pública anunciades per José Luis Rodríguez Zapatero, encara que ha expressat la seva preocupació pels efectes que pot tenir la retallada de la inversió pública.

Segons un comunicat de Foment, la patronal recorda que amb la reducció de la despesa del mes de març passat la inversió pública ja va patir una forta correcció. Per això, expressa la seva preocupació per l'anunci fet pel president del govern espanyol de retallar 6.045 milions d'euros la inversió pública estatal entre 2010 i 2011.

Foment creu que les mesures de rebaixa de la despesa anunciades aquest dimecres són de caràcter conjuntural i, per això, reitera la necessitat de reforçar-les amb l'aplicació de les reformes estructurals pendents. Foment considera que la situació econòmica actual no permet més dilacions a l'hora d'aplicar aquestes reformes i que la proposta de reducció del dèficit públic per part de l'administració central hauria de completar-se amb una altra de la despesa de les administracions autonòmiques i locals.

Aprofundir la reestructuració
Per la seva banda, el president de Cecot, Antoni Abad, ha celebrat les mesures de retallada del dèficit anunciades pel president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, entre elles la reducció del sou dels funcionaris, i li ha demanat que "no retrocedeixi davant la possible resposta sindical".

Abad ha lamentat, a través d'un comunicat, que "es reaccioni tan tard", i ha puntualitzat que es tracta del "començament del camí", per la qual cosa, a parer seu, "s'han d'emprendre moltes més mesures".

El president de Cecot ha sostingut també que l'anunci de Zapatero "demostra que no s'estaven enviant els missatges correctes als ciutadans", i ha assegurat que "és obligació del govern recordar que els recursos són limitats".

En aquest sentit, el president de la Cecot ha defensat una combinació d'"aprimament, austeritat, agilitat i cooperació publicoprivada" en l'àmbit de l'administració pública, i ha dit que "els ciutadans tenen l'obligació de reaccionar positivament i extreure lliçons del que ha passat".

Pimec: "Mesures tardanes"
La patronal de la micro, petita i mitjana empresa de Catalunya, PIMEC, valora positivament les mesures anunciades aquest dimecres pel president del govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, per reduir el dèficit públic. La institució ha destacat que s'han pres mesures "clares, concretes i precises", però ha lamentat que es prenen "tard i quan han vingut exigides a resultes d'un clam a nivell internacional i nacional".

PIMEC ha qüestionat que la reducció del 5% en les retribucions del sector públic sigui suficient i ha afegit que s'hauria d'encara el veritable problema, que és "el de fixar les retribucions i la dimensió de les plantilles en funció de criteris d'eficiència i productivitat". A més, ha reclamat una reducció de Ministeris que "són suprimibles", ha afegit.

Els responsables de la patronal dubten que amb aquesta iniciativa s'aconsegueixi reduir el dèficit fins al nivell del 3% què s'ha fixat com a objectiu, si no ve acompanyada per més cavis, sobretot de mesures a nivell estructural, com ara la reforma laboral.

La reducció de la inversió pública estatal ha generat més dubtes en la patronal. S'hauria de concretar què i on es retalla, segons Pimec. També preocupa que algunes inversions es desplacin en el temps i que això dificulti la recuperació del sistema productiu.

Sobre l'estalvi de les administracions autonòmiques i locals, la patronal ha advertit que s'hauria d'aplicar amb criteris que "l'estalvi el generin els que més reben i no els que més paguen" i també que "estigui condicionat a què certes comunitats no vegin augmentar encara més el seu dèficit fiscal".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
HABITATGE

Més de mil euros de lloguer per un pis a dotze pobles del Maresme

Mataró
ECONOMIA

Els esports nàutics atrauen més turisme estranger a Barcelona

Barcelona

ITC guanya potència amb l’entrada en el grup Verder

Santa Perpetua de Mogoda
Carmen Sánchez
Directora del Consorci de teràpies digitals DTx

“«Start-ups» de noves teràpies digitals han hagut de marxar”

Barcelona

Sense ensurts en l’estratègia a borsa d’aquí a final d’any

Barcelona
ECONOMIA

Les exportacions creixen un 6,1% al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre però el balanç segueix negatiu

Tarragona

Les exportacions gironines s’alenteixen al maig

GIRONA
economia

Les exportacions creixen un 2,2% i superen els 9.200 milions al maig

barcelona
TURISME

Els creuers amb Barcelona com a base baten rècords i ja són un 83% dels que arriben

Barcelona